Публикация

Проф. Петров: Абортите по желание трябва да бъдат ограничени

Проф. Петров: Абортите по желание трябва да бъдат ограничени

''На всички е ясно, че един най-обикновен аборт крие редица рискове за здравето на жената и за репродуктивните й възможности в бъдеще. Часто пациентки, претърпели аборт, имат сраствания и развиват стерилитет, заяви председателят на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в България- проф. Петър Петров. Според него много от абортите по желание са напълно ненужни и могат да се избегнат с повишаване на здравната култура.

 

Проф. Петров по последни данни България е сред водещите страни по аборти в Европа, като само за първите три месеца на 2019г. са регистрирани 5800 аборта. На какво се дължи това?

-За съжаление, тези данни, погледнати на базата на ниската раждаемост в страната, не са никак оптимистични. Основната причина за толкова много аборти е ниската грамотност на българките по отношение на методите за предпазване от нежелана бременност. Голям процент от тези аборти се дължи и на черната статистика сред малцинствените групи, за които думата контрацепция е равна на нула! Проблем е също, че от години не е променяна нормативната уредба за аборите, която оставя вратичка на лекарите и много аборти по желание се пишат за аборти по медицински показания. Това е едно перо, което клиниките често се изкушават да използват и така правят манипулацията по-достъпна за населението. Мисля, че от казаното дотук личи важността на темата, която е много актуална във времето, в което живеем и моето лично мнение е, че абортите по желание трябва да бъдат сериозно рестриктирани.

 

Защо смятате, че трябва да се ограничат абортите по желание?

-Доводите ми са подкрепени, от една страна от демографската картина в България, която меко казано е отвратителна и от друга- от здравето на пациентките. На всички е ясно, че един най-обикновен аборт крие редица рискове за здравето на жената и репродуктивните й възможности в бъдеще. Часто пациентки, претърпели аборт, имат сраствания и развиват стерилитет. Аз не искам да налагам мнение, а като председател на НСАГДП имам нужда да чуя и мнението на моите колеги. Затова инициирах дискусия в Кредо Уеб на тема ''За и против абортите по желание'', в която се включиха много акушер-гинеколози от цялата страна.

 

Какви са нагласите на акушер-гинеколозите относно тази важна тема?

-За моя приятна изненада доста колеги, които са се изказали в тази дискусия, подкрепят забраната на аборта по желание. Мислех, че голяма част от нас разсъждават по-комерсиално и биха подкрепили абортите, от гледна точка, че тяхната забрана ще спре приходи, но виждам, че има колеги, които мислят реално.

Дискусията ще продължи и на живо по време на 12-тата Национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, която ще се проведе на 20-22 септември 2019г. в Несебър. Целта е със събраните мнения да оформим декларация, която да изпратим до Министерството на здравеопазването, БЛС и други компетентни инситуции, които могат да направят съответните законови промени.

 

Освен тази важна дискусия на събитието по традиция сме подготвили над 30 интересни презентации от водещи в страната акушер-гинеколози, хирурзи и урогинеколози, сред които проф. Атанас Щерев, проф. Иван Костов, проф. Мария Малинова, проф. Иван Дечев, проф. Людмил Пейчев и мн. др .Тази година ще наблегнем на пренаталната диагностика и миниинвазивни процедури по време на бременност, а проф. Щерев ще ни изнесе пресни обзорни доклади с най-новото, което се случва в областта на иновациите от акушерството и гинекологията, изнесени на конгреса в Сан Диего, Калифорния.

 

Как стоят нещата с абортите в други държави в ЕС?

-В редица западноевропейски държави има кампании за ограмотяване на населението още от училищна възраст. Така се обхваща една много уязвима възрастова група, а именно тийнейджърите. Освен това цените на абортите, които не са по медицински показания са доста високи. В Германия, например, една средностатистическа гражданка трудно би си позволила да плати 1000-1500 евро за манипулацията, при условие, че нейната заплата е 2500 евро. Смятам, че и в България при подобни цени, броят на абортите би намалял драстично!

 

Какви мерки трябва да се предприемат, за да намалеят абортите по желание?

-Първо трябва да се ограмотят пациентите по отношение на различните методи и средства за предпазване от нежелана бременност. Има стотици методи, от които жената може да избере най-подходяшия за нея със съдействието на нейния акушер-гинеколог. Един от най-новите методи са вградените импланти, които предпазват от бременност в рамките на 5 години. Жените трябва да имат и съзнанието, че на първо място не трябва да допускат нежелана бременност, защото последствията за тяхното здраве са много. Мястото на акушер-гинеколозите също е важно. Те би трябвало да са на първа линия и да промотират масово сред пациентките си различните предпазни средства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Демографската криза у нас е резултат от изключително комплексни процеси, застаряващо население, ниски доходи, икономическа емиграция и мн. др. Идеята, че нежеланите бременности ще компенсират ниската раждаемост е меко казано особена, още повече, че такава е налице в Сърбия, Гърция и Румъния. Нежелана бременност е възможна и при най- образованата прослойка на обществото, която е наясно с рисковете, асоциирани с абортите. Решението на Полския парламент по отношение на абортите по желание е срамно, популистко и е породено не от медицински каузи, а от псевдонравственост и то от страна на законодатели-мъже, които все още вероятно не са раждали.