Публикация

Кирил Ананиев: Медицинските сестри искат по-високи заплати от тези на лекарите

Кирил Ананиев: Медицинските сестри искат по-високи заплати от тези на лекарите

Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците.


Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.


Според него такова развитие може да доведе до

напрежение между гилдиите на здравните работници

„Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите“, подчерта Кирил Ананиев и изтъкна, че работата му е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, заяви министърът.

Tой беше категоричен, че това не е „прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

 

Министър Ананиев поясни, че

всяка болница сама избира какъв да е подходът за формиране на възнаграждението

„Повечето залагат на ниски заплати, като чрез допълнителното материално стимулиране се формира по-висок доход“, отбеляза здравният министър.


Той коментира усвояването на

отпуснатите 86 милиона лева допълнително за здраве

36 млн. лв., отпуснати от правителството, отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване. Тук е финансирането на спешната помощ, белодробните и психиатричните болници, както и тези, които се намират на труднодостъпни места.
Отделно с 50 млн. лв. от НЗОК се увеличиха цените на над 120 клинични пътеки. Такова извънредно финансиране на сектора досега не е не е имало, обясни министърът.

По повод

кризата с белодробните трансплантации

Кирил Ананиев съобщи, че се подготвят законови промени и

 

държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз.

Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани, подчерта министърът.

Чакащите за нов бял дроб у нас са 18

В страната ни в момента не се извършват белодробни трансплантации, няма и договори с чуждестранни клиники.

 

Пред сградата на здравното министерство днес близки на нуждаещи се от белодробна трансплантация излязоха на безсрочен протест. Те поискаха оставката на министър Ананиев.

Коментари

Анонимен
19 сеп 2019 17:28

Класическо манипулативно изпълнение на здравния министър. Като иска един проблем да не бъде решен - противопоставя сестрите на лекарите. 

Не може да се афишира ,че на учителите ще достигнат заплатите 1800-2000 лв, а лекари и други мед.специалисти да работят за 600-1000 лв и да се иска качествено медицинско обслужване.Сбъркана тотално държава.......