Публикация

1 158 са вече случаите на морбили у нас, епидемията затихва

1 158 са вече случаите на морбили у нас, епидемията затихва

Регистрираните до момента случаи на морбили в страната са 1 158.
Tова съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред БНТ.

Дори най-развитите страни в Европа от няколко години имат проблеми с морбили. Може да кажем обаче, че епидемията у нас сериозно затихва. Това е свързано с летните месеци и взетите мерки. В Област Бургас, където тя започна февруари, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик – там случаите бяха десетки, засегнати бяха главно деца. Проблемът в момента е в София и София-град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в предимунизационна възраст, подчерта проф. Кантарджиев.

Той отправи

препоръка към родителите

– да пазят децата си, ако те не са навършили 13 месеца и не са ваксинирани – да се ограничат контактите им, да не пътуват извън страната.

Морбили е интересна инфекция, изпитание на здравната система

смята специалистът.

Това е може би най-инфекциозната инфекция, най-лесно се заразява неваксинираният човек. Вече напреднали в здравно отношение държави като Израел например обсъждат въпроса по отношение на морбили – дали хората, родени след 1960 г., да не бъдат имунизирани за морбили, тъй като те са само с една ваксина. Последните 15-20 години децата са с две ваксинации, поясни директорът на НЦЗПБ.

Експертният съвет по морбили у нас настоява

масовата имунизация да обхваща само застрашените групи, които боледуват

„Опитът ни от началото на епидемията беше много неприятен. Деца, които бяха регистрирани, че са ваксинирани, в НЦЗПБ доказахме, че нямат нито антитела за рубеола, нито антитела за заушка, което означава, че въобще не са ваксинирани. Не бива да се допуска да се пише, че някое дете е ваксинирано, а да не му е поставена ваксина. Това е най-голямата грешка.


Втората грешка, която беше допусната от колегите дори в София-град, е

вътреболничното разпространение на морбили

и то в централни болници. Деца, които са с морбили, да бъдат вкарани с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки – не провериха кръвта на своя персонал“, подчерта проф. Кантарджиев.

 

Според него се е забавила имунизацията на рисковите контингенти.

Срамно е за една държава, която претендира със система на здравеопазването, да има циркулиращо морбили. Ако не го ликвидираме до февруари месец, влизаме в групата на държавите, които много не се уважават, които имат вътрешно разпространение на морбили, допълни специалистът.

Коментари