Публикация

Раждат ли се някои хора с късмет?

Любопитни факти и отговор на въпроси, които може би сте си задавали често.



Защо лошите миризми привличат мухите?
Миризмата на развалено привлича мухите само по една причина - когато органичната материя – животинска или растителна – започне да гние, тя става мека и влажна и се превръща в идеална хранителна среда за ларвите на мухите. В такава среда мухите снасят от 50 до 100 яйца, които се излюпват до 12 часа, а до 10 дни завършват развитието си.

Полезно ли е червеното грозде колкото червеното вино?

Не, флавоноидите в червеното вино са два пъти повече, отколкото в гроздовия сок.

Повърхността на сапуна винаги ли е чиста?
Не, когато след употреба сапунът изсъхне, върху него остават залепени нечистотии.

Влияе ли размерът на главата на интелигентността?
Не. Изследване пред 1998 г. установи, че има връзка между размерите на главата и на мозъка, но интелигентността не се влияе от големината.

Привличат ли се наистина противоположностите?
Не, хората са склонни да избират партньори, с които си приличат по най-важните черти на характера – откритост, съвестност, сговорчивост, екстравертност и невротизъм.

Може ли главата ми да бъде привлечена от магнит, ако в нея има поставена метална пластинка?
Не, защото металите, които се използват при операции, като например титанът, не са феромагнитни.

Какво представляват сърбежите?
Сърбежът се причинява от всяко леко стимулиране на кожата и вероятно е възникнал като предупредителен механизъм за предпазване от ухапвания от насекоми. Сърбежът веднага провокира почесване, което е най-бързият начин да се убие комар, който се опитва да ви зарази с малария.

Лудост ли е да си говориш сам?
Не. Съвсем нормално е, когато човек е стресиран или самотен, да си говори на глас.

Защо хората се смеят, когато ги гъделичкат?
Повечето видове реагират на гъделичкане или друг лек допир с отдръпване, за да избегнат атака върху уязвимите области. Изглежда, че хората се научават да се смеят при гъделичкане в детска възраст, когато то се възприема като игра и форма на близост. Интересното е, че хората не могат да се гъделичкат сами. 

Влияят ли се цветята от музиката?
Не, има някои растения, които реагират на звукови вибрации, като например мимозата, но любовта към музиката е нещо съвсем различно.

Имат ли левичарите огледално пространствено мислене?
Не, няма данни за разлика в креативните способности на хората, които главно използват лявата си ръка, и останалите.

Може ли да се коригира далтонизмът?
Не. Далтонизмът е резултат от наследен дефект в гените, обуславящи протеините в окото, от които зависи усетът към цветовете.

Защо при удар в носа потичат сълзи?
Носът е мек и чувствителен и назалният проход е свързан с очите чрез слъзните канали. Това позволява на слъзната течност да се отцежда през носа. Когато в носа има достатъчно такава течност, ударът може да блокира отточния канал и сълзите няма къде да отидат.

Защо плачем, когато режем лук?
При рязане на лук се отделя фин спрей от миниатюрни капчици. Японските учени установиха, че тези капки съдържат ензима lachrymatoryfactor synthase и вещества, богати на сяра, от които се произвежда силният дразнител Syn-propanethial - S-oxide. Когато някоя капка попадне в окото, се появяват сълзите, които се опитват да отмият дразнителя.

Защо плачат хората?
Основните сълзи овлажняват очната ябълка и я правят оптически по-гладка. Тези сълзи се произвеждат непрекъснато, тяхното количество е почти 300 милилитра на ден.
Рефлекторните сълзи се произвеждат в отговор на някакъв физически или химически дразнител, за да го отмият. Третият вид сълзи се отделят при силни емоции. Те стимулират краниалния /черепен/ нерв в мозъка, който изпраща невротрансмитери на слъзните жлези. Същевременно увеличават кръвното налягане в лицето, от което потокът от сълзи се засилва.

Емоционалните сълзи съдържат високи нива на магнезий и на хормона пролактин
/който обикновено стимулира млечните жлези за отделяне на мляко/. Хората са единствените същества, които плачат по този начин.

Според учените хората са започнали да плачат от емоции, за да премахнат от организма си излишните стойности на някои химикали, а в по-късен етап плачът се е превърнал в ритуал за изразяване на силна емоция.

Какво причинява усещането за боцкане от иглички в крайниците?
Това е форма на парестезия и се причинява от лошо кръвообращение, но при здрави хора причината обикновено е притискане на нервите около лактите и коленете. Тогава се прекъсва връзката със сензорните нервни окончания в крайниците, а когато притискането се прекрати, нервите изведнъж се възбуждат и реагират бурно и напосоки, докато не се възстанови сензорният праг. Чувството за боцкане с иглички преминава много бързо, но при някои здравни проблеми, като диабет или хипотироидизъм, това явление може да стане хронично.    

Раждат ли се някои хора с късмет?
Късметът е случайност, иначе нямаше да е късмет. Хората обаче се различават в усещането за късмет и щастие. Някои действат по-адекватно, когато се появят възможности, и се впускат с готовност в нови начинания.

Самият факт, че такива хора се възприемат като късметлии, говори, че те възприемат живота оптимистично. Това увеличава ефекта на добрия късмет и намалява шанса на лошия.


Първа част

Коментари