Публикация

Във Виенския академичен раков център успешно прилагат имунотерапия на туморите

Във Виенския академичен раков център успешно прилагат имунотерапия на туморите

Автор: Никола Динев

София - Виена - София

 

Като директор на Центъра за ракови заболявания - Academy cancer center (ACC) в Wiener Privat Klinik (WPK), проф. Кристоф Цилински рядко има време да говори пред публика за новостите при онкологичните заболявания. Защото е зает основно с това да прилага новостите, а не да ги обяснява. Но екип на CredoWeb имаше възможността да посети във Виена едно от водещите световни средища за диагностика и лечение на злокачествените заболявания и да разговаря с проф. Цилински.

 

Той ни уверява, че през последните години в онкологията има огромен напредък, като само за периода 2011 - 2018 г. има над 60 различни таргетни лекарства за лечение на над 15 различни видове рак.

 „Само през 2018 г. имаме нови 60 индикатора за молекулярни промени, които можем на „прицелим“ с таргетни лекарства и

определени типове рак вече са напълно лечими или поне контролируеми за дълъг период от време.

Това е революция!“, категоричен е проф. Цилински.

Той пояснява, че модерната медицина характеризира туморите по молекулярни и генетични качества, докато преди специалистите са разполагали само с описанието от патолога на хистологичната специфика на злокачествения процес. Днес науката и практиката вече разпознава и класифицира повечето туморни заболявания по редица допълнителни критерии. Пример за това е ракът на гърдата. Известни са 10 подвида на това заболяване, всеки един от които се лекува по различен начин, а това значително увеличава шанса на пациентите за продължителен и качествен живот.

Не само при рака на гърдата, но и при други локализации на помощ идва и една от най-големите новости в онкологията: имунотерапията.

Във WPK тя се прилага успешно от 2010 г., като доста често е в комбинация с таргетна и/или химиотерапия, според различния подвид на тумора. Резултатите са повече от добри, като в трайна ремисия навлизат над 80% от пациентите.

Проблемът на тези нови лекарства е, че са трудно достъпни в Източна Европа. Това, което сподели проф. Цилински, е, че някои от медикаментите „нямат цена“ и не се реимбурсират от здравните системи, съответно са недостъпни за хората. Това е сред допълнителните мотиви много пациенти от Източна Европа да посещават клиники като WPK в Австрия.

По отношение на превенцията на злокачествените заболявания,

за която питаме проф. Цилински, той я разделя на две основни категории: ранна диагностика на заболяването и диагностика на риска. Най-добрата превенция остават редовните прегледи, категоричен е световноизвестният специалист. Особено ако има генетичен риск. Като пример за реална възможност да се предотврати злокачествено заболяване проф. Цилински посочва HPV-ваксината. Според него е изключително важно всяка жена да се ваксинира преди началото на активния си полов живот. Така ще се предпази от изключително разпространения и смъртоносен в напредналите си стадии рак на маточната шийка. Ръководителят на водещата онкологична клиника във Виена не пропуска да отбележи, че 90% от всички ракови заболявания се асоциират с тютюнопушенето. А то e фактор, който може да се избегне 100 процента при интелигентно отношение към собственото здраве и усилия от страна на здравната система във всяка държава.

Коментари

ИМУННАТА СИСТЕМА НА ОРГАНИЗМА ЗАВИСИ ОТ НЕГОВИЯ ЙОДЕН СТАТУС! Отделяният с урината йод при деца и възрастни трябва да е над 100 мкг/л. Ако този показател е под 50 мкг/л - става въпрос за появили се проблеми със здравето на човека. Под 20 мкг/л - става въпрос за много сериозни проблеми...

Проверката на йодния статус може да се направи и с помощта на БТТБ - Базисен температурен тест на Барнс. ПЕТ дни сутрин след сън мерете температурата. Температура под 36.56 - 36.78 градуса е доказателство за понижена функция на щитовидната жлеза и проблеми с общото здраве.

Професор Robert D.Utiger MD, редактор на журнала на Американската Тиреологична Асоциация, създател на главния тест в тиреологията – теста за наличие в кръвта на тиреотропния хормон (TSH) и теста за наличие в кръвта на Т3, признава че «най-добрия тест за работата на хормоните на щитовидната жлеза това е оценката на температурата на тялото, а не TSH.