Публикация

МБАЛ-Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени

МБАЛ-Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени

Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени.

Aпаратурата е на стойност 20 665 лв.

съобщиха от общината.


12 000 лв. от средствата са осигурени от Община Поморие, а останалата част от сумата е събрана от даренията в параклиса „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се на поморийското Рибарско пристанище (8000 лв.), и от продажбата на пластмасовите капачки (665 лв.) в кампанията „Сърцето на Поморие”.

Кампанията започна в началото на 2019 г. по инициатива на кмета Иван Алексиев, като още преди Нова година заедно обсъдихме за какво ще бъде най-полезно да се разходват събраните средства. Масата ще спомогне както при грижата за дечицата с проблеми в основните жизнени функции, така и при първичните грижи за здравите новородени

- коментира завеждащият АГ отделението д-р Матей Попов.


Той поясни, че

около 15% от бебетата се раждат с нарушения в дишането или сърдечната дейност

което прави новата придобивка изключително необходима и важна за тях и техните родители.

Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да реализираме това добро дело. В началото много хора подцениха стойността на каузата, но аз лично бях убеден в успеха ѝ, защото тя бе насочена към най-важното – нашите деца. Кампанията обедини стотици жители и гости на града и това ни мотивира за други подобни начинания, каза кметът Иван Алексиев.

По-рано през годината

със средства от Община Поморие бяха закупени и други два ценни апарата

осигуряващи грижа на високо ниво с диагностични и терапевтични функции: компютърна томографска система и модерно видеоендоскопско оборудване с възможност за диагностична, оперативна и офисна хистероскопия.


Чрез финансиране по програма на Министерството на здравеопазването за АГ отделението беше закупен и специализиран скрининг апарат, а за неврологичното отделение – нов комбиниран апарат, електромиограф и електроенцефалограф. На редовното заседание на Общински съвет днес беше гласувано и откриването на болнична аптека към структурата на „МБАЛ-Поморие” ЕООД.

снимка: Община Поморие

Коментари