Публикация

Безплатни кардиологични прегледи за бременни жени в "Пирогов"

Безплатни кардиологични прегледи за бременни жени в "Пирогов"

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще се проведат профилактични прегледи на бременни жени по повод 29 септември - Световен ден на сърцето, с което ще бъде подкрепена кампанията за Дружеството на кардиолозите в България.

Прегледите ще извърши проф. Мария Миланова

- началник на Клиниката по кардиология в „Пирогов“ и председател на работна група „Сърдечносъдов риск при жени“ към ДКБ.


Проф. Миланова ще приема в сградата на Медицински център „Пирогов“ (до входа на Детското) на 27 септември 2019 г., петък, от 9:00 до 13:00 часа. 

проф. Мария Миланова
проф. Мария Миланова

 

Необходимо е бременните жени, които имат желание да се възползват от прегледите, да си запишат час предварително. Това става на телефон 02/ 951 5158 и
02 915 4574 (14:00 до 16:00 часа), всеки работен делничен ден до четвъртък (26 септември) или до изчерпване на местата.

„Бременност и сърце“ - Погрижете се за своето сърце!“

е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. През 2019 г. инициативата е насочена към бъдещите майки.

Фокусът към бременните жени не е случаен, обяснява проф. Мария Миланова.

Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология.


Специалистите напомнят, че сърцето е органът, който по време на бременност претърпява най-сериозни адаптационни промени.

Коментари