Публикация

Липсва лекарство за автоимунни и онкозаболявания

Липсва лекарство за автоимунни и онкозаболявания

От два месеца на аптечния пазар у нас липсва медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания.


За това сигнализира д-р Зорица Папазян, общопрактикуващ лекар, пред БНР.


Д-р Папазян поясни, че

медикаментът „Имуран“ се използва ежедневно от много пациенти

Никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има, или няма да има, каза специалистът.

От Министерство на здравеопазването уточниха за националното радио, че

лекарството ще е налично през октомври

Липсващият медикамент има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли за временно преустановяване на продажбите до октомври по производствени причини.


От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства съобщиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова заяви, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос, да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството, каза тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани

през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014 - 2017 г. - 1300.

Коментари