Публикация

Месните продукти „Стара планина” - на пазара до края на месеца


Първите месни продукти „Стара планина” ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември, прогнозират експерти. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие.

„Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще получат разрешението да ги предлагат в търговската верига”, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

„Продуктите ще бъдат истински, но ще бъдат почти двойно по-скъпи”, посочи министърът. Според него реалната цена на каймата с логото „Стара планина” трябва да е около 8 лева, когато е от месо и когато е в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.

„Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там, където има съмнение и където установим съмнението. Санкциите ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза”, каза още Мирослав Найденов.

Стандартите за продуктите „Стара планина” бяха въведени на в началото на август със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Те ще се прилагат по желание от производителите.

Изискванията са за каймата, кебапчета, кюфтета, суровата наденица, карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси, трайните варено-пушени салами и продукти със 100 % месо, като в тях няма да се допуска влагането на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др.

Солта в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата не бива да е над 2%. Малотрайните колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните - не повече от 3,5%.

Продуктите „Стара планина” ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините.

Коментари