Публикация

Иновации в акушерството, гинокологията и урогинекологията дискутираха над 250 медици в Несебър

Иновации в акушерството, гинокологията и урогинекологията дискутираха над 250  медици в Несебър

Новостите във феталната морфология, даващи възможност за обстойно изследване на всички основни органи и системи на плода, както и ранното откриване на аномалии бяха част от темите, дискутирани по врема на 12-та Национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ у нас. Повече от 150 специалисти се включиха в авторитетния форум, организиран от Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в Несебър от 20 до 22 септември 2019 г.

Акцент в работата на конференцията бяха още проследяването на нормална и проблемна бременност, възможностите за ранно откриване на аномалии.

Медиците се обединиха около идеята, че е важно извършването на фетална морфология в първи и втори триместър, съчетана с генетично изследване. Така откриваме плодове с риск от генетични и/или структурни аномалии. Скринингът обаче не е диагноза, посочи проф. Мария Малинова и препоръча при завишен риск от генетична аномалия да се извършва и амниоцентеза за потвърждаване на диагнозата. Продължавам да твърдя, че колкото по-малко ултразвукови прегледи се извършват по време на бременността, толкова по-добре е за плода и новороденото, заяви водещият гинеколог.

Участниците наблюдаваха демонстрации на най-съвременната апаратура и имаха възможността да се обучават на живо на модерната техника, тъй като във форума се включиха и бъдещи майки.

Акушер-гинеколозите дискутираха темата за условията на работа в доболничната помощ и остойностяването на медицинските услуги. Те решиха да прехвърлят дискусията в credoweb.bg и след като обобщят резултатите, да изготвят позиция с искане за промени в нормативната база, която ще изпратят до държавните институции.

Част от АГ специалистите взеха участие и във Втората национална конференция по урогинекология, която се проведе от 21 до 23 септември също в Несебър. На нея над 100 лекари обсъдиха иновациите при приложението на оперативните и консервативни методи. Ролята на стволовите клетки при лечение на уринарна инконтиненция, представена от доц. Петър Хубчев, беше оценена високо от аудиторията.

На двата научни форума участваха лектори от областта на алтернативната медицина, както и хомеопатията, които предизвикаха огромен интерес сред присъстващите. Една от най-вълнуващите теми беше повдигната от д-р Николай Николов, който разгледа темата за болестта като проблем и за ролята на лекаря с неговия професионален авторитет.

С голямо внимание бе проследена презентацията на възможностите за ранен скрининг на рака на гърдата, която дава шанс да се открие злокачествена формация с размер под 3 мм.

Коментари