Публикация

Честит празник, фармацевти!

Честит празник, фармацевти!

На 25 септември се отбелязва Световният ден на фармацевтите. По случай професионалния празник магистър-фармацевтите в София напомнят за своята жизненоважна роля за безопасността на пациентите.

По света над 4 милиона фармацевти честват този ден

под егидата на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) и подчертават значимостта на фармацевтичната професия.

 

По инициатива на Регионална фармацевтична колегия София-столична (РФК София-столична) на Българския фармацевтичен съюз от 18 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „Безопасни и ефективни лекарства за всички“. Медикаментите за пациентите се поставят в специално брандирани хартиени пликове, чрез които пациентите да се запознаят с работата им и с кампанията.

 

Днес в София студентите по фармация от Българската фармацевтична студентска асоциация в партньорство с РФК София-столична организират

здравно изложение

То ще се проведе от 12:00 до 15:00 часа в парк „Княз – Борисова градина“. Студентите безплатно ще измерват кръвно налягане и кръвна захар и ще консултират софиянци по здравни въпроси.

 

В Световния ден на фармацевтите РФК София-столична отбелязва, че магистър-фармацевтите у нас днес повече от всякога са натоварени с отговорността да изпълняват

все повече административни изисквания

и същевременно с това да гарантират, че когато пациентът използва лекарство, той няма да си причини вреда.


Колегията приема темата „Безопасни и ефективни лекарства за всички“ на МФФ, която смята за важна. От РФК София-столична посочват, че непроверената информация в интернет не може да замести медицинските специалисти.


„Недопустимо е в сайтове за безплатни обяви и такива, които не са лицензирани, да се продават лекарства от анонимни потребители. Пациентите трябва да внимават!“, категорични са специалистите по лекарствата.


От РФК София-столична допълват, че в много страни, за да облекчат здравните системи, където за достъп до специалист понякога се чака с месеци, пренасочват някои от здравните услуги към аптеките. Надяват се тези практики да бъдат унифицирани за цяла Европа. Такива услуги са измерване на кръвна захар и кръвно налягане, терапии за справяне с тютюнопушене, ваксинации и други.


В Световния ден на фармацевтите от РФК София-столична използват възможността отново да

апелират за въвеждането на е-здравеопазване

за което се говори повече от десетилетие. Отбелязват още, че магистър-фармацевтите са най-достъпните специалисти и са надежден източник на знания за пациентите и за другите медицински специалисти.

Коментари