Публикация

Електронен болничен лист ще бъде въведен до една година

Очаква се с мярката нарушенията да намалят с 15-20%.


Националният осигурителен институт подготвя въвеждането на електронен болничен лист, съобщи управителят на институцията Христина Митрева пред БНР.

„Подготвяме нов вид болничен лист, който да може да се подлага на електронно сканиране, защото сега една голяма част от реквизитите се въвеждат ръчно от НОИ. Искаме след време да въведем електронен болничен лист, който директно да идва от личния лекар или от болничното заведение и да се обработва много по-бързо”, поясни тя.

По думите й контролът ще се прави още при въвеждането, защото ще има валидации, които да покажат дали диагнозата отговаря, вярно ли е ЕГН-то и т.н. Очаква се до една година с помощта на здравната каса електронният болничен лист да бъде въведен.

Христина Митрева допълни, че вече започва електронното сканиране на болничните.
Когато заработи електронният болничен лист, той ще постъпва директно в НОИ и ще се съкрати срокът на изплащането му.

Според управителя на НОИ с мярката нарушенията в издаването на болнични ще се намалят с 15-20%.

От следващия месец ще се въведе и регистър на болничните листове, като в него ще се вкарат издадените болнични, работникът и работодателят.

Ще има и втори регистър.
„Той е за лекарите и за здравните заведения, от които се издават най-много болнични листове, т.е. над средния брой за определен регион, защото ние следим и заболеваемостта”, допълни Христина Митрева.


Коментари