Публикация

Отнемат правата на кардиолог, ако се докаже, че е слагал ненужни стентове

Отнемат правата на кардиолог, ако се докаже, че е слагал ненужни стентове

Ако се установи, че кардиологът д-р Петър Лазов от пазарджишката болница е поставял ненужни стентове на здрави хора, може да му бъде отнето правото да упражнява лекарската професия.

За тези манипулации има архив, който може да бъде проследен назад в годините, и може да бъде доказано какво точно се е случило. Ако действително са извършвани такива процедури, вярвам, че Етичната комисия на Българския лекарски съюз, ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Най-тежкото наказание е БЛС да лиши този лекар от право да практикува.

Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация, пред Нова телевизия.


Той изтъкна, че

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ също се е самосезирала и прави проверка по случая на място

Целта на проверките не е да стресираме хората, а да се установи дали има действително нарушение, за да се вземат мерки. Надявам се, че Нова телевизия ще достигне до края и когато стане ясно какво се е случило, ще уведоми зрителите. Нашата задача е да стигнем докрай в едно такова разследване, за да свалим петното и от всички останали лекари, подчерта д-р Маджаров.

Той поясни, че преди поставянето на стент се прави образно изследване, на което ясно се вижда каква процедура е трябвало да се направи. Изследванията и данните за манипулациите се пазят и в болницата, и в НЗОК.


В България

единственото заболяване, в което има намаляване на смъртността през последните години, е исхемичната болест на сърцето

До голяма степен това се дължи на инвазивната кардиология, подчерта председателят на БЛС.

Д-р Маджаров смята, че

клиничните пътеки в кардиологията не са надценени

„Тези пътеки са нормално остойностени, дори са много по-евтини в сравнение с останалите европейски страни. Консумативите и квалификацията на лекаря, който ги прилага, са скъпи. Но останалите пътеки са евтини.
Остойностяването е сбъркано и трябва спешно, максимално бързо да изчистим тези диспропорции. Не казвам, че трябва да намаляваме цени на пътеки, но трябва останалите, които формират този дисбаланс, тази несправедливост, да са с повишени цени“, отбеляза председателят на Лекарския съюз.


Според него ефективен контрол в здравеопазването може да има само, когато се въведе единната електронна система и пациентското досие.


Подробности може да чуете тук!

Коментари