Публикация

Д-р Маджаров: Дигиталните решения могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването

Д-р Маджаров: Дигиталните решения могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването

„Дигиталните решения са тези, които могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването. Ролята на Българския лекарски съюз е да гарантира на пациентите, които се обръщат към дадена дигитална платформа, че консултацията действително е направена от компетентен лекар. Лекар, който активно участва в продължаващото професионално медицинско обучение“.


Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на форума, организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването – „От болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ”.


Д-р Маджаров добави, че

дигитализацията е пътят, по които лекарите ще могат да заслужат доверието на пациентите

които са ги избрали, предлагайки им алтернативен и лесен достъп до второ мнение в случай на колебание от тяхна страна.

Българското здравеопазване може да стане по-добро, когато изградим единната национална здравноинформационна система. Навлизането на пациентско досие, електронна рецепта, електронно направление, възможността за обмен на данни между отделните структури, възможността за създаване на регистри, от една страна, ще гарантира сигурност на пациента, а от друга страна, ще създаде предпоставки за прозрачна и добре контролирана здравна система

- коментира председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

 

В дискусията, посветена на дигиталните решения за опазване на общественото здраве, участваха още Андрей Марков, управител на „Сити Клиник Сърдечносъдов център“, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, проф. Силвия Илиева, катедра „Софтуерни технологии“ на СУ, Светла Нестерова, Асоциация на българските застрахователи.

Събитието „От болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ”

се организира под патронажа на Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария и е част от седмицата INNOVATION 4 HEALTH.

Коментари