Публикация

Близо 20 бременни жени преминаха безплатни профилактични прегледи в „Пирогов“

Близо 20 бременни жени преминаха безплатни профилактични прегледи в „Пирогов“

Близо 20 бременни жени преминаха безплатни профилактични прегледи в „Пирогов“ за няколко часа в петък, 27 септември. Те бяха прегледани лично от началника на Клиниката по кардиология проф. д-р Мария Миланова, д.м.н.

Профилактичните прегледи на бременни жени са по повод 29 септември - Световен ден на сърцето

с което УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България и работна група „Сърдечносъдов риск при жени“ към Дружеството на кардиолозите в България, председателствана от проф. Миланова.

 

„Бременност и сърце“ - Погрижете се за своето сърце!“ е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. 2019-а година тя е насочена към бъдещите майки.

Фокусът към бременните жени не е случаен, обяснява проф. Мария Миланова.


Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс

ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология.


Медиците съветват при поява на симптомите или нещо, което притеснява жените, да потърсят специализирана медицинска помощ.

Коментари