Публикация

Новите терапии дават шанс за пълно излекуване на пациенти с карцином на кръвта

Новите терапии дават шанс за пълно излекуване на пациенти с карцином на кръвта

Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават надежда за пълно излекуване на болните. Това отчетоха водещи специалисти в областта на хематологията на научна конференция в Пловдив. Все повече пациенти с онкологични заболявания на кръвта успяват да се преборят с тежките диагнози благодарение на  таргетни, имунни и генни терапии.

 

В областта на хроничната миелоидна левкимия, където вече говорим при спазване на определени индикации за спиране на лечението, т.е.става дума не само за лечение на нашите онкохематологични пациенти, а за излекуване, посочи проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология.


В четири центъра в страната активно се прилага трансплантация на стволови клетки. Единият от тях е в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където за три години трансплантираните пациенти са 88. Най-често това са хора с миеломна болест или лимфом - Хочкинов или Нехочкинов.

 

Хематологът доц. Емил Спасов увери, че лекарите успяват да удължат живота на пациенти, които подлежат на трансплантация, част от тях да излекуваме напълно и ги проследяваме във времето. Той подчерта, че за момента резултатът от трансплантациите отговаря на световните стандарти.

Всички медикаменти в новите терапии за здравноосигурените лица се поемат от НЗОК, отбеляза проф Грудева.

Коментари