Публикация

Специалисти от 9 държави се събират в България на конгрес по анестезиология и интензивно лечение

Специалисти от 9 държави се събират в България на конгрес по анестезиология и интензивно лечение

В периода 3-6 октомври 2019 г. в Несебър ще се проведе 21-вият редовен конгрес на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение.

Очакваме участниците да бъдат около 600-650, което при налични – по статистически данни, 1700 анестезиолози в България представлява 30%. Това масово участие е типично за нашите конгреси, тъй като ние останахме една от малкото сплотени гилдии


- коментира чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., председател на дружеството и ръководител на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на Военномедицинска академия (ВМА).

В престижния форум ще се включат и гост-лектори от редица държави

– Германия, Франция, Русия, Италия, Гърция, Турция, Израел и Северна Македония.

Искрено се надявам, че споделянето на опита на водещи специалисти от страната и чужбина ще допринесе за задълбочаване на знанията и практическите умения на всеки един от нас, в името на безопасността и сигурността на пациентите, подчерта проф. Петров.

За първи път в България ще бъде основано и подразделение на Европейската асоциация по регионална анестезия

(ESRA).


"Това е една много силна асоциация. Гост-лектори ще бъдат доц. д-р Патрик Нарши от Франция и д-р Елени Мока от Гърция. След презентациите ще се проведат и практически обучения. Целта е все повече колеги да могат да упражняват техниките на регионална анестезия, защото те са много ефективни, особено при рискови пациенти, които трудно биха понесли обща анестезия. Освен това са евтини като консуматив, скъпото при тях е техниката, ръката на анестезиолога да може да го изпълни", поясни още проф. Николай Петров.

Научната програма е изключително богата и разделена в няколко панела

– анестезия, лечение на болката, интензивно лечение. Особено внимание ще се обърне на безопасността на пациента, съвременните подходи в лечението на дихателната недостатъчност и дихателната реанимация, новостите в интензивното лечение на шока, на травмата, на трансфузионната терапия и плазмаферезата, на бъбречно-заместителната терапия, кардиопулмонална ресусцитация (CPR).

Сред акцентите ще бъде и т.нар. малигнена хипертермия – тежко състояние, което трудно може да се прогнозира дали ще се развие и което в масовия случай завършва фатално. Като цяло, подготвили сме една много силна програма. Ще бъдат представени и най-новите постижения на фармацията и технологиите в областта на анестезиологията и интензивното лечение. А най-добрите доклади и постери ще бъдат наградени, отбеляза чл.-кор. проф. Николай Петров.

Коментари

Анонимен
18 ное 2019 21:06

анестезиологът първо трябжа да има съвест и не мога да се съглася /че хора без съвест в лицето на д-р н. ПЕТРОВ---======продългава да е лице ... на анестезиолозите У нас?///  къде сте господа лекари?? къде е Вашата доблест ????