Публикация

Втора колективна оставка в карловската болница

Втора колективна оставка в карловската болница

Втора колективна оставка в карловската болница „Д-р Киро Попов“ – и медицинските сестри от Вътрешното отделение депозират своите молби за напускане.

Причината е, че те не са получили обещаното увеличение на основната заплата

- информира БНТ.


Преди две седмици медицинските сестри от Детското отделение обявиха, че напускат.


Медицинските сестри казаха, че няма да отстъпят от искането си за основната заплата от 950 лв. и не приемат предложението на управителя на болницата за увеличение на заплатите със 100 лв. и допълнително материално стимулиране до 952 лв., което обаче е възможно към декември. В момента те получават между 720 и 750 лв.


Изцяло солидарни с исканията на медицинските сестри са лекарите от Детското отделение в болницата.

Без детско здравеопазване просто една държава няма бъдеще. Искаме прозрачност как са разпределяни парите и не искаме всеки лично да се договаря за заплата, заяви д-р Морие Митева.

Управителят на лечебното заведение д-р Христо Пелев посочи, че е увеличил единствено заплатата на главния счетоводител. По думите му финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение, не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв.


Според него

трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%

Нужно е и облекчение на медицинските стандарти.


До края на деня се очаква да подадат оставки и медицинските специалисти от детските ясли в града.


Днес председателят на Общинския съвет в Карлово свика Комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.

Коментари