Публикация

Започва кампания за съвременно лечение на катаракта и лазерна корекция на рефракционните аномалии

Започва кампания за съвременно лечение на катаракта и лазерна корекция на рефракционните аномалии

Д-р Валентин Христозов е ръководител на отделението по „Очни болести“ в Болница „Тракия“ от 2016 г. Завършил е медицина в Медицински факултет към Тракийски университет град Стара Загора през 1995 г, а специалност „Офталмология“ през 2001 г. Специалист е в оперативно лечение на катаракта и глаукома, лазерна корекция на рефракционни нарушения , лазерно лечение на заболявания на ретината, пластични операции на клепачите, очни травми и други.

 

В началото на месец октомври екипът на „Очно отделение“ в болница „Тракия“ ще проведе кампания за лечение на катаракта като  представи възможностите за цялостно решение при корекция на нарушения в зрението.

 

- Д-р Христозов, в началото на октомври предприемате кампания за лечение на катаракта и лазерна корекция на рефракционните аномалии. По какъв начин ще протече тя?

- Ще преглеждаме пациенти, които имат симптоми за катаракта (като замъглено зрение, промяна в цветоусещането, двойно виждане, честа смяна на очила) или имат доказана катаракта и желаят да бъдат оперирани. Ние ще ги консултираме по отношение на имплантите, които предлагаме в нашата болница, както и за съвременните методи за корекция на зрението. В болница „Тракия“ разполагаме с целия набор апаратура и вътреочни лещи за корекция на зрението, както при по-млади пациенти, които искат да си направят лазерна корекция за премахване на диоптрите и зависимостта от очила, така и при по-възрастните пациенти с катаракта. Прегледите ще бъдат безплатни и ще се извършват в Отделението по Очни болести след предварително записване. Датите и телефона за записване ще обявим в следващите дни.

 

- Какво представлява катарактата, популярна още като „вътрешно перде“ и защо се появява?

- Катарактата е помътняване на естествената леща на окото,която по природа е прозрачна. Със стареенето на организма тя губи прозрачността си в следствие на нарушаване на метаболизма Ѝ. Лещата е естествен защитен филтър срещу ултравиолетовите лъчи от околната среда, на което е подложено окото и също е фактор в развитието на катаракта.

 

- Казват на катарактата още „старческо перде". Подмладява ли се това заболяване, както много други?
- Най-често катарактата се среща при възрастни хора след 50-60 г., но може да се появи и в по-ранна възраст около 45 г. поради множество фактори като захарен диабет, травма, високо късогледство, хронично възпаление, медикаментозно лечение с кортикостероиди, оксидативен стрес, UV-лъчения. Има и вродена катаракта, която е налице при новородени след боледуване от рубеола или сифилис от страна на бременната или след контакт с други вредни фактори. Особено вредна е синята светлина, която е токсична за зрителните клетки и се излъчва от мониторите на компютри, лаптопи, мобилни телефони. Задължително през слънчевите дни е ползването на слънчеви очила с надежден UV-филтър. Слънчеви очила без качествена защита само разширяват зеницата и в окото навлизат повече лъчи, които увреждат ретината. Слънчеви очила трябва да носим не само през лятото, а целогодишно през слънчевите дни!

 

- Как се е лекувала катарактата преди да бъдат изобретени вътреочните лещи?

- Интензивно е развитието на хирургията на катарактата. Първоначално се е усъвършенствал самия метод на операция до разработването и внедряването на ултразвуковата факоемуслификация на лещата. Преди създаването на вътреочната леща помътнената естествена леща се е премахвала, без да се поставя нищо на нейно място. Пациентите след това са носили очила с много висок диоптър – плюс 10 диоптъра за далеч и около плюс 13 диоптъра за близо. Това създава голям дискомфорт, защото очилата са с много дебели стъкла. В наши дни дискомфортът по време на операцията и след нея е сведен до инимум. В окото след отстраняване на катарактата на място на естествената помътнена леща се поставя вътреочен  имплант - прозрачна вътреочна леща, която възстановява функционалната цялост на зрителния апарат.

 

- На 100% ли се възстановява зрението след тази операция, която Здравната каса определя като козметична?

- С новите технологии и съвременни импланти идват и повишените очаквания на пациента след операцията с поставянето на вътреочна леща да вижда 100%, което в повечето случаи е така. Задължително преди операцията се прави пълен офталмологичен преглед, с който да се установи състоянието на окото - има ли промени и заболявания, които освен катарактата водят до намаление на зрението, като диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата, отлепване на ретината и др. Тоест, възможно е наличието на повече от едно заболяване, което да намалява зрението. Ако няма други нарушения в окото, след операцията зрението наистина се възстановява на 100% и пациентът вижда перфектно.

 

- Вижда перфектно както наблизо, така и надалеч – или не е така?

- Това зависи от импланта. Какъв тип леща ще се избере се определя след преглед в зависимост от професията и потребностите на пациента. Има различни видове лещи. Съвременните вътреочни импланти позволяват пълна корекция на зрението за близко, средно и далечно разстояние. Това са така наречените мултифокални лещи, които имат по-висока цена, но връщат пълния зрителен комфорт и независимост от очила. Най-масово използвани са еднофокусните или още т.нар. монофокални лещи, които коригират зрението само на една дистанция –само за далеч или само за близо, според желанието на пациента. Пациенти в работоспособна възраст, които работят на компютър, четат, шофират, се нуждаят от зрение, което обхваща всички разстояния, затова предпочитат бифокални или мултифокални лещи. Това им дава независимост от носенето на очила.

 

- Възможно ли е без да имаме катаракта да пожелаем поставянето на  такива вътреочни лещи, за да коригираме късогледство, далекогледство и астигматизъм?

- Да, възможно е. Много често, пациенти, които трябва да носят очила за близко и далечно разстояние, но не желаят, или работата им не го позволява, избират да им бъдат имплантирани  вътреочни лещи дори без да са развили катаракта. Ако пациентът няма катаракта, може да се имплантират мултифокални лещи, но препоръчваме това да става при пациенти след 50-годишна възраст, когато вече е изгубена възможността да се направи лазерна корекция на зрението. При пациенти от 20 до 40 години се препоръчва лазерна корекция. Разполагаме с два модерни лазера на фирмата „Карл Цайс“ – фемтосекунден и ексхимерен лазер от най-ново поколение. С тях има възможност за трайна корекция до 6 диоптъра късогледство и далекогледство и до 3-4 диоптъра астигматизъм.

 

- Намалява ли с течение на годините ефектът от възстановеното зрение чрез изкуствени лещи или лазерна корекция?

- Не, ефектът не намалява с годините. Вътреочната леща не се износва и не се отхвърля от организма. Поставя се в окото с рутинна амбулаторна операция на мястото на естествената леща, където остава за цял живот и няма данни за алергични реакции към нея.

 

 - Излиза, че изкуствената леща е за предпочитане пред естествената?

- Изкуствените лещи  имат своите недостатъци. При разширяване на зениците, при шофиране и поява на ярка светлина, понякога дизайнът на изкуствената леща може да създаде различни светлинни ефекти, подобни на ореол около предметите и заслепяване. Tова, което е създала природата засега е по-добро от имплантите. Техническите характеристики на вътреочните импланти постоянно се усъвършенстват, за да осигурят качествено зрение. Стремежът е максимално да наподобяват като качество и функция естествената леща на човек.

 

- Ако проблемът е само в едното око, може ли да оперираме само него?

- Да, при катаракта само в едното око може да бъде оперирано само това окото. Определящо е дали катарактата засяга едното или двете очи, възрастта на пациента и неговите зрителни очаквания. От значение са неговите потребности в ежедневието, професия и начина на живот и активности през свободното време и какво време пациентът отделя на всяко от тях, както и степенуване по важност. По правило, когато се оперира само едното око, се поставя еднофокусна леща. При млади пациенти може да се имплантира многофокусна леща само в едното око, защото другото око е със запазена способност да фокусира на различни разстояния (т.нар. акомодация). Това се налага при липса на катаракта и нужда от корекция на късогледство, далекогледство или астигматизъм само на едното око.

 

При по-възрастни пациенти при избор на многофокусна леща имплантация се прави в двете очи. Ако е само в едното око, мозъкът не може да възприеме, че то вижда идеално, а другото има проблем с някоя от дистанциите. Затова обикновено в такъв случай в рамките на месец трябва да се оперира и второто око.

 

- Лека или тежка операция е днес поставянето на вътреочна леща?

- Днес това е рутинна операция, която се извършва по амбулаторна процедура. Пациентът се приема сутринта в деня на операцията, правят се изследвания за определяне диоптъра и модела на лещата, извършва се операцията, след което се изписва. Самата операция не е болезнена – тя протича под локална анестезия под формата на капки, не се поставят инжекции. Затова бих казал, че това е една неболезнена операция, която има ползотворен ефект за зрението на пациента.

 

- Покрива ли се операцията от Здравната каса за осигурените пациенти?

- Самата процедура се покрива от Здравната каса, но не и имплантът, който се поставя. Изборът на имплант става след консултация и обсъждане с очен лекар. Цените на различните импланти са различни, според материала на лещата, дизайна и наличието на UV- филтър.

 

- Какъв е рискът от усложнения след извършването на тази операция?
- След самата процедура трябва да се спазва определен режим, който подробно обсъждаме с пациента след операцията. Той включва поставяне в домашни условия на антибиотични и противовъзпалителни капки, спазване на двигателен и хигиенен режим.

Коментари

Хайде, да не се лъжем!
Просто не допускайте да достигнете до такова уплътнение, че да се нуждаете от тази увреждаща операция!
Тя ще ви върне зрението ! Но Осакатено!
Нищо не може да замени Естествената леща!
Тя има предимства които никой имплант не може да предложи!
Методи много!

Уважаеми г-н Славчев, естествената леща, естествените стави, естествените зъби и т.н. винаги са за предпочитане пред имплантите, с изключение на случаите, когато теса безвъзвратно увредени. В света днес има милиони доволни пациенти от лещите, за които пише в тази статия. Повечето от тях казват, че са започнали нов живот, след като са ги поставили. Те са едно от достиженията на съвременната медицина.