Публикация

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще обменя специалисти с германски университетски болници

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще обменя специалисти с германски университетски болници

Официална делегация, водена от Стефан Рудолф, държавен секретар на Министерството на икономиката, труда и здравеопазването на провинция Мекленбург-Предна Померания, беше на посещение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Целта на визитата

беше да се проучат възможностите за съвместни проекти между българската болница и североизточната германска провинция, която е с 1 642 000 жители.


Беше постигнато споразумение за

обмяна на специалисти

между УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и университетските болници в Рощок и Грайфсвалд.

 

Една от областите, към която гостите проявиха особен интерес да изпратят лекари, които да се обучават, беше неврохирургията, за която и двете страни се съгласиха, че в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е на световно ниво.


Български специалисти пък ще се обучават в сферите, в които германците имат повече опит, като например създаването на център за лечение на инсулти. Предвижда се това сътрудничество да започне още от началото на следващата година.


Бяха обсъдени и възможностите за реализиране на съвместни проекти, финансирани с европейски средства.


По време на визитата изпълнителният директор на болницата д-р Антон Петков показа на гостите

оборудването в лечебното заведение

което е последно поколение и дава възможност за практикуване на високотехнолигична медицина.

Много сме впечатлени от това, което видяхме

- коментира след обиколката проф. Бернд Краусе, зам.- декан на Медицинския университет в Рощок, който също беше в състава на делегацията.


Преди посещението в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ германската делегация беше на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. След визитата в софийската болница високопоставените германски експерти се срещнаха с представители на Министерството на икономиката.

Коментари