Публикация

Нов донор дава шанс за живот на 19-годишния младеж и на още трима души

Възникнала преди няколко часа донорска ситуация дава шанс за живот на 19-годишния младеж, който снощи беше спешно транспортиран от Гърция с остра чернодробна недостатъчност, съобщи Министерството на здравеопазването.


По указание на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова специален медицински екип, координиран от Изпълнителната агенция по трансплантация, осигури прехвърлянето на пострадалия младеж от Солун в София късно снощи.

Информацията за новия донор е постъпила днес от координатора в областната болница в Русе. Донорът е 43-годишен мъж с черепно-мозъчна травма, изпаднал в мозъчна смърт.

Предстои специалистите да направят анализ на състоянието на органите. В Университетска болница „Лозенец”, където е настанен 19-годишния младеж, вече са готови за трансплантацията на черния дроб.

След преценка ще бъде определено на кои пациенти е най-подходящо да се присадят двата бъбрека и сърцето.

Бъбречните трансплантации ще бъдат извършени в УМБАЛ „Александровска”, а сърдечната – в болница „Света Екатерина” в София.

Министерството на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за техния високохуманен и благороден жест, благодарение на който могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Коментари