Публикация

Екипите на ВМА – водеща сила в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия

Екипите на ВМА – водеща сила в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия

Сериозни дискусии и поглед към високото ниво на лапароскопската чернодробна хирургия в България предизвикаха лекциите, които проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, изнесе по време на

13-ия конгрес на Асоциацията по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Румъния

През 2018 г. проф. Владов беше удостоен със сертификат за почетно членство в Асоциацията, чийто форум и тази година се проведе под егидата на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (IASGO).

Това е един много престижен международен форум, който ежегодно събира едни от най-добрите специалисти в областта. Аз лично участвах с две лекции. Първата, посветена на съдовите резекции при лечението на карцином на панкреаса, я изнесох по време на предконгресен курс за млади лекари и специализанти. След откриването на конгреса изнесох презентация по темата за големите чернодробни резекции, където бяха затвърдени позициите на водещата сила в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия, коментира още проф. Владов.

По време на конгреса беше отбелязана и хилядната чернодробна трансплантация, направена през месец август т.г. от екипа на професор Иринел Попеску. Първата трансплантация на черен дроб в Румъния е направена преди 20 години.

Доброто сътрудничество между двете страни в областта на чернодробната хирургия

ще бъде затвърдено и по време на Международния монотематичен курс за следдипломна квалификация - „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”, който ще се проведе от 13-15 ноември 2019 г. във Военномедицинската академия.

Коментари