Публикация

1 октомври – Празник на МУ-Варна

1 октомври – Празник на МУ-Варна

Уважаеми колеги,
Скъпи студенти,


На днешния ден преди 58 години е бил първият учебен ден на първата академична година на Медицински университет – Варна. Тогава той е бил Висш медицински институт. На 1 октомври 1961 година първите студенти прекрачили прага на първото висше учебно заведение по медицина в Източна България.

Днес, след близо 60 години, университетът с гордост може да се похвали с не едно или две първи места

За първи път в България тук се въвежда преподаването на медицинска генетика. За първи път в страната е разкрита специалността „Здравен мениджмънт”. МУ-Варна е първият и единствен у нас университет, въвел EFQM® модел за Business Excellence на Европейската фондация за управление на качеството. За първи път в МУ-Варна започва професионално обучение по новите професии „Болногледач” и „Здравен асистент”. Тук за първи път в страната са разкрити специалностите „Медицински оптик”, „Медицински козметик”, „Фармацевтичен мениджмънт” и „Асистент на лекар по дентална медицина”.

През 2014 г. МУ-Варна се нарежда на първо място сред медицинските университети в страната

според най-голямата академична класация на институтите за висше образование в света. Не е случаен фактът, че учените и преподавателите от МУ-Варна са ценени и признати от международната академична и научна общност. Към МУ-Варна врати отвориха първият в страната Университетски медико-дентален център и първата в страната Университетска аптека. А ако трябва да изброим и многобройните първи места на нашите студенти от спортни състезания и научни прояви – списъкът ще стане наистина голям.


И това са само част от първенствата на Медицинския университет, приел през 2002 година за свое име името на основоположника на първата хирургична школа в България – проф. д-р Параскев Стоянов. Неслучайно през новата академична 2019-2020 година в МУ-Варна са избрали да учат повече от 6000 студенти, над 1700 от които представители на повече от 50 държави от целия свят.


Драги студенти, скъпи преподаватели,
Благодаря на всеки един от вас за енергията и труда, които влагате в работата си. Медицински университет – Варна е създаден и съществува благодарение на труда на много хора преди нас. Затова нека всеки от нас продължи този процес на съзидание, защото с делата си днес всички ние ставаме творци на бъдещето утре. Нека със същия устрем и отдаденост да продължаваме да творим бъдещата история!

Честит празник!
Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.
Ректор на Медицински университет – Варна

Коментари