Публикация

Имате диабет и рани по стъпалата?! Прегледайте се безплатно при специалист

Имате диабет и рани по стъпалата?! Прегледайте се безплатно при специалист

Раните по стъпалата може да са сигнал за тежко диабетно усложнение

Диабетната полиневропатия е една от най-честите форми на усложнение при захарен диабет. Епидемиологичните данни сочат, че около 50-60% от хората с диабет имат диабетна полиневропатия, а около 15% от тях са в риск да развият язва на стъпалото.

Усложнението може да се развие както при хора, страдащи от диабет дълги години, така и при такива, които наскоро са разбрали за диагнозата.  Често полиневропатията започва безсимптомно и в много случаи бързо се стига до диабетните язви по стъпалата.  Има пациенти, които дори не подозират, че имат диабет, а търсят медицинска помощ едва когато им се появят рани по краката, усетят изтръпвания и болки – т.е. вече в стадия на напредналото усложнение.

 

Състоянието се причинява от комплексни съдово–нервни изменения във връзка с диабета, които в крайна сметка могат да доведат до загуба на единия или на двата крайника.  

По статистика на всеки 20 секунди в света бива ампутиран един крайник поради тази причина. Това влошава качеството на живота не само на болния, но и на близките, върху които пада тежестта по обгрижването му. 

Предпоставките за рани при диабетно стъпало могат да бъдат много:

  • порязвания;
  • мехури след изгаряния;
  • натъртвания и охлузвания;
  • гъбичните инфекции по кожата и ноктите;
  • врастналите нокти;
  • мазоли и др.

Важно е да се знае: Тежките усложнения при диабетно стъпало – диабетните язви, не могат да се предотвратят само с външни мерки – удобни широки обувки, специална хигиена, предпазване от високи и ниски температурни въздействия, необходими са навременни действия, за да бъде избегната ампутация на засегнатия крайник или крайници.

 

 

През месеците ОКТОМВРИ и НОЕМВРИ тече инициативата „ПоСтъпи Отговорно“ за профилактика на пациенти с диабетно стъпало. Идеята е да се помогне адекватно на хора, които вече имат отворени рани или язви. В рамките на кампанията можете да направите

безплатен преглед за диабетно стъпало (язви на стъпалото) при следните специалисти:

Проф. Илия Лозев, съдов хирург  -  МВР болница, София;

 

Д-р Иван Пидакев, хирург - МВР болница, София;

 

Д-р Румен Богданов, ендокринолог - XVII поликлиника, София;

 

Д-р Елена Горанова, съдов хирург - МЦ „Хубча“, София;

 

Д-р Кирил Кирилов, ендокринолог - МЦ "Асклепий", Дупница.

 

При всяко съмнение за незаздравяваща рана на ходилото, е необходимо да се направи консултация с лекар!  Не трябва да се отлага професионалната намеса, защото рискът е огромен. Много пациенти посещават специалист, когато вече запазването на крака е невъзможно. Ако заболяването не се лекува в началните фази, тези рани  водят до сериозни усложнения като гангрена и последваща ампутация.

 

УСЛОЖНЕНИЯТА НА ДИАБЕТНИТЕ ЯЗВИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ С ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ!

Коментари