Публикация

MЗ: Преместването на център за наркозависими в кв. Младост е временно

MЗ: Преместването на център за наркозависими в кв. Младост е временно

Позиция на Министерството на здравеопазването относно преместването на метадонова програма в столичния квартал Младост 1


Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата.


С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района

Министерството на здравеопазването е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение

По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал.

 

Освен това, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.


Министерството на здравеопазването обръща внимание, че

на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми

 

които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото.

 

Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14:00 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.


Важно е да се знае, че

пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание

Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала.


Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция.

 

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България досега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

 

Коментари