Публикация

Голямо швейцарско дарение в помощ на белодробно болните

Белодробната лига на кантона Сент Гален в Швейцария направи голямо дарение на белодробно болните пациенти във Варна и региона, като предостави 40 кислородни концентратора и 120 апарата за неинвазивна вентилация.


Осигурени са и средства, необходими за обезпечаване работата на две медицински сестри, които да правят домашни посещения на пациенти, нуждаещи се от кислородна терапия.
След преценка на медицинските показатели на болните ще бъдат предоставени апарати срещу 20 лева месечен наем.

Проектът ще се ръководи от новосформираната Белодробна лига - Варна, която обединява специалистите по белодробни заболявания в града и региона.

Домашната кислородна терапия цели да подобри и удължи живота на болните. Колко са те в действителност - никой не може да каже, тъй като статистика и за тази група хора не се води.
Знае се само, че вероятно у нас има около 300 000 души с намален капацитет на белите дробове. Когато се нуждаят от кислородна терапия, срещат затруднения, тъй като се дават апарати под наем, но срещу 100 - 150 лв. месечна такса. Освен това фирмите настояват за дългосрочни договори, които обаче не се отнасят за пациентите, на които им остават броени месеци живот.

От септември варненци могат да се обадят на тел. 052/631 888 и да си запишат час за безплатна консултация.



Коментари