Публикация

Безплатен очен скрининг за диабетна ретинопатия и макулна дегенерация в УМБАЛ „Александровска“

Безплатен очен скрининг за диабетна ретинопатия и макулна дегенерация в УМБАЛ „Александровска“

По повод 28 септември – Световен ден на ретината, и 8 октомври – Международен ден на зрението, УМБАЛ „Александровска“ в партньорство със Сдружение „Ретина България“ и Портал на пациента, организира информационна кампания с безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация под надслов „ВИЖ ЗРЕНИЕТО – ДЕЙСТВАЙ СЕГА!“

Прегледите ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по очни болести

(4 етаж) в периода 7-11 октомври 2019 г. от 13:30 до 17:00 часа.

Записване на тел.: 02/9230 295, направления по НЗОК не се изискват

При желание от страна на пациентите те ще бъдат допълнително информирани за офталмогенетичните заболявания, диагностичното им изясняване (генетични изследвания и консултация), както и за налични терапии и терапиите в развитие (текущи клинични изпитвания), в които биха могли да се включат. 

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят

Наследствените дегенерации на ретината са основната причина за прогресивна загуба на зрението в по-младата възрастова група и водят до практическа слепота при пациентите, когато те са на около 40-50-годишна възраст. От често срещаните болести на ретината, диабетната ретинопатия е водещата причина за загуба на зрение в трудоспособна възраст, а свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водещата причина за загуба на зрение при лицата над 65 г.

Категорични данни за България липсват

но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е 5 хил. души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хил. души.


Някои форми на вродени дегенерации (Щаргард, Сорсби, Бест), пигментен ретинит, синдром на Ушер и др. са сред най-сложните генетични състояния. До неотдавна за тях не съществуваше ефективно лечение.

Прогресът на новите терапии

доближаващи пазара, се конфронтира с отсъствието на данни за пациентите, а липсата на данни се явява огромно препятствие както за напредъка на развитието на променящото живота лечение, така и за достъпа на пациента до него в момента, в който това лечение се появи.

Нарушеното зрение е съществено бреме за засегнатите пациенти и техните близки

но често остава невидимо и недокументирано състояние. Затова специалистите призовават зрението да се превърне в приоритет и необходимите действия да се предприемат сега!

Коментари