Публикация

8500 деца лекувани в Педиатрията от създаването й преди 5 години

8500 деца лекувани в Педиатрията от създаването й преди 5 години

Отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив навърши 5 години от създаването си. До момента в него са лекувани повече от 8500 деца от Пловдив, областта и цяла Южна България.

Цифрите са показателни, но за нас много по-важно е, че екипът от 6 лекари, някои от които с по 2 специалности, и известният нефролог- проф. д-р Борис Бойкинов, се е превърнал в доверен за нашите пациенти и родители. Дошли веднъж, идват втори и трети път при необходимост, посочи началникът д-р Александър Ангелов.

Болничното звено разполага с 20 легла, работи непрекъснато по 24 часа 7 дни в седмицата. Осигурява при нужда консултации с различни специалисти – детски хирург, ортопед, клинична лаборатория, рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс. В отделението се лекува почти целият спектър от детски болести - белодробни, алергични, бъбречни и ендокринни.

В началото на учебната година и в настъпване на есента зачестиха случаите на болни от вирусни инфекции деца. Педиатрите очакват традиционно големия бум през по-студените есенни и зимни месеци. Все още са малко родителите, които ваксинират децата си срещу грип и значителна част от малчуганите боледуват по-тежко, посочи д-р Ангелов.

Извън сезонните заболявания друг чест здравословен проблем, с който се сблъскват педиатрите, е наднорменото тегло при децата заради нарушения в диетичния режим и заседналия начин на живот. Детският ендокринолог д-р Анелия Балабанова провежда все повече консултации с редица семейства и мога да кажа, че тези, които спазват нейните препоръки, имат много добри резултати, посочи д-р Ангелов.

Отделението е отворено към хуманитарни организации от страната и чужбина и техни представители правят дарения или провеждат различни благотворителни акции. Сред приятелите на Педиатрия са Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите, баскетболният тим на „Академик Бултекс 99“, както и фондации от Италия и Швейцария.

За празника на отделението – 1 октомври, собственикът доц. д-р Невен Енчев изпрати поздравителен адрес до екипа.

Коментари