Публикация

Проф. Генчо Начев: Лекарите не протестират, защото имат възможност за кариерно развитие

Проф. Генчо Начев: Лекарите не протестират, защото имат възможност за кариерно развитие

В България няма остойностяване на медицински услуги, защото ако трябва да говорим за клиничните пътеки - те са инструмент за качество, а не инструмент за финансиране - това каза проф.Генчо Начев пред БНТ. Директорът на болница "Света Екатерина" беше поканен в предаването "Сутрешен блок", за да коментира протестите на медицинските сестри и основни проблеми в здравеопазването.

Още когато се правеха пътеките преди 10-15 години, трудът не беше включен в остойностяването. Има пътеки, които не са променени като цени от 2000 г. -2001 г.

Той подчерта, че

няма как да се каже дали парите в здравеопазването са малко, или много,

докато не бъде направено реално остойностяване. Към момента такова няма. От друга страна тези средства не се разходват ефективно, защото се разпиляват не по предназначение. Контролът трябва да се засили по посока на това да не се отчитат дейности, които не са извършени и касата да плаща за тях или, което е по-страшно - да не се извършват дейности, които не са показани. Едва тогава можем да говорим за реално оценяване на труда не само на медицинските сестри, но и на лекарите.

Липсата на протест до този момент от лекар е само затова, че те имат възможност за кариерно развитие, докато медицинските сестри нямат. Една сестра може да стане от стажант сестра - сестра, после старша сестра...Това е.

интервю с проф. Начев
Пълното интервю с проф. Начев можете да гледате на сайта на БНТ

 

Проф. Генчо Начев отново напомни, че има регламентирани доплащания, но минимум 20% от парите, които доплащат пациентите, са нереглементираните, което е нарушение на закона.

Хората трябва да разберат, че нерагламентираните доплащания не трябва да ги плащат, а трябва да сигнализират. Това са незаконни доплащания.

Според него е задължително въвеждането на Здравна карта на пациентите.

Относно донорството директорът на "Света Екатерина" заяви:

Лошото в България е, че ние сме на последно място по донорски ситуации на милион население.

Допълни и ,че темата с кръстосаното донорство все още е дискусионна и такава дискусия трябва да има. По отношение на белодробните трансплантации проф. Начев е оптимистичен и очаква още през 2020 г. да може да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас.

 

Коментари