Публикация

Увеличава ли консумацията на месо риска от инсулт и инфаркт?

Увеличава ли консумацията на месо риска от инсулт и инфаркт?

В продължение на 18 години експерти от Великобритания наблюдавали здравословното състояние на 48 хиляди души, които се придържали към три основни начина на хранене – традиционен, вегетариански и пескетариански (към вегетарианската диета се добавят риби и морски дарове). Учените следили не само храненето и здравословното състояние на участниците в експеримента, а и вредните им навици, начина на живот, наследствената обремененост.

По време на изследването били диагностицирани

1072 инсулта и 2820 случая на исхемична болест на сърцето. Оказало се, че рискът от инсулт бил с 20% по-висок при вегетарианците. Според учените това се дължи на факта, че растителните храни са бедни на витамин В12, който се съдържа в продуктите от животински произход. Този витамин е необходим за кръвоносната и нервната системи, важен и за обмяната на веществата.

С това обаче свършват плюсовете за хората, които употребяват месо. При тях е най-висок рискът от исхемична болест на сърцето и инфаркт. При участниците, които избягват месото, но употребяват морски продукти, той е по-нисък с 13%, а при вегетарианците и веганите – с 22%.

Изводът на учените е:

Хората, които употребяват предимно растителни храни, по-често стават жертви на инсулта в сравнение с месоядните. Но пък рискът от сърдечносъдови заболявания при вегетарианците е по-нисък.

 

Източник

 

Коментари