Публикация

През октомври безплатни прегледи за макулна дегенерация

През октомври безплатни прегледи за макулна дегенерация


Безплатни прегледи за макулна дегенерация ще се провеждат в МБАЛ „Света София“ всяка събота на октомври. Целта на организираните прегледи е да провокира пациентите, страдащи от това заболяване, да обърнат сериозно внимание на проблема и да получат най-добрата медицинска грижа.

На всеки пациент, записан за преглед на телефон +359 2 8184 623, ще му бъде измерено очното налягане и ще му бъде направено изследване с „очен скенер“.

 

Причините за възникването на макулната дегенерация все още не са съвсем изяснени, но

редица рискови фактори увеличават риска от появата й

Сред тях са тютюнопушенето, вредното хранене, генетичната обремененост, както и някои заболявания – хипертония, затлъстяване, висок холестерол и др. Като първопричини се посочват различни възпалителни процеси, митохондриалната дисфункция и оксидативният стрес. Установено е, че колкото по-рано бъде диагностицирана макулната дегенерация, толкова по-големи са шансовете за запазване на зрението на пациента.

 

Макулната дегенерация е на първо място като причина за намаляване на зрението на пациенти над 60-годишна възраст. Сред симптомите на заболяването са намалена зрителна острота, разкривяване на прави линии, деформации на образите, поява на тъмни петна в зрителното поле.

Съществуват два вида макулна дегенерация -

суха и влажна форма. Сухата се развива по-бавно, все още не се лекува напълно и води до отслабване на зрението с течение на времето. Влажната форма се развива бързо и може да доведе до пълната загуба на зрението за 6 месеца.

 

Макар и по-тежка, влажната форма на макулната дегенерация се лекува успешно вече близо 15 години в клиниката по офталмология на МБАЛ „Света София“. От тази година лечението на макулната дегенерация се реинбурсира частично от НЗОК.

 

Запишете се за безплатен преглед: +359 2 8184 623

Коментари