Публикация

Амджен отбеляза 10 г. иновации в полза на българския пациент

Амджен отбеляза 10 г. иновации в полза на българския пациент

Фармацевтичната компания Амджен отбелязва 10 години от стартирането на дейността си в България със събитие, посветено на иновациите в медицината в полза на пациента. Инициативата се организира с подкрепата на изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман (на снимката горе)

Лечение на тежки болести за 30 000 души в България

Компанията традиционно работи в области, свързани със сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечно-съдовите, имунологичните, онкохематологичните и костните заболявания. В  момента, компанията има 14 регистрирани и разрешени за употреба лекарствени продукти в България.

„Терапиите, които Амджен предоставя, са за лечение на тежки заболявания, които в повечето държави се осигуряват от здравните фондове. За щастие българският пациент в момента има достъп до голяма част от регистрираните иновативни лекарства на Амджен в Европа. Компанията осигурява терапия за близо 30 000 души в България, страдащи от тежки заболявания. Важно е да отбележим също, че нашите биотехнологични лекарствени продукти за остеопороза достигат до повече от половината пациенти с остепороза в България. Осигуряваме лечение и за всеки втори новозаболял онкопациент у нас“, отбеляза още д-р Чемишанска.

 

"САЩ оказват подкрепа на българското здравеопазване вече повече от 100 години. Базираната в Америка фондация „Рокфелер“  инвестира над 100 милиона лева в България през 20-те и 30-те  на 20-ти век за изграждане на здравна инфраструктура в България. Днес американската компания „Амджен“ отбелязва 10 години иновации в България, присъединявайки се към дългогодишната традиция на американското сътрудничество в подкрепа на българското здравеопазване“, каза изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

Ролята на гените за високия холестерол

Проф. Арман  ПостаджиянПроф. д-р Арман Постаджиян (на снимката), началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ „Света Анна“ изтъкна, че сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Според данните над 90% от смъртните  случаи в света и повече от 50% от тези в Европа са резултат от сърдечно-съдови инциденти. В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от този вид заболявания. Около 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол и цигари, прием на сол, липса на физическа активност, високи нива на  холестерол и повишено кръвно налягане.

 

Някои от тях обаче са свързани с генетичната предразположеност и фамилна анамнеза. Затова от изключителна важност е човек да познава фамилната си история.

„Като един от основните рискови фактори, свързани с развитието на рани сърдечно-съдови инциденти, се приема невъзможността на организма да преработи холестерола. Заболяването е познато като фамилна хиперхолестеролемия (ФХ). Пациентите, които страдат от него, са с високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова те са и с висок риск от преждевременно развитие на сърдечно-съдови заболявания“, уточни той.

 

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 хил. Вероятността болестта да се предаде по наследство е 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти е по-висок риска за сърдечно-съдова смъртност. Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност.

Рискът от счупвания поради остеопороза расте след 50 г. 

доц. Пламен Попиванов, д-р Красимира ЧемишанскаДоц. д-р Пламен Попиванов (на снимката заедно с Красимира Чемишанска от Амджен), началник на отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“ обясни, че остеопорозата е метаболитно заболяване, при което намалява  костната маса и се влошава качеството на костта. По-този начин тя става много лесно чуплива и при най-малка травма се стига до фрактури на различни места в тялото. Той акцентира върху тревожната статистика, според която 1 от 2 жени и 1 от 5 мъже над 50 г. преживяват счупвания в следствие на остеопороза.

 

„Остеопорозата е състояние, което може да доведе до нарушаване качеството на живот. Ефектът от заболяването рефлектира не само върху болния, но и върху близките му. Затова превенцията и своевременното лечение на остеопорозата е от изключително значение, тъй като като около 55% от хората над 50 г. са изложени на увеличен риск от фрактура поради намалена костна маса. Едно счупване може да доведе до сериозни усложнения. До една година след инцидента при около 30% от пациентите се наблюдава инвалидизация, а при тежки фрактури на бедрената шийка или прешлените смъртността в рамките на първата година е 20%“, каза още той.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари