Публикация

Здравните системи на Румъния и България - "най-болните" в ЕС

В България и Румъния здравните системи са „болни” заради недостатъчното финансиране, острия недостиг на кадри и корупциятa, отбелязва Асошиейтед прес.


В България - една от най-бедните страни в Европейския съюз, пациентите често плащат за медицински консумативи, лекарства, както и за по-специално отношение в болниците.

Това посочва агенция Асошиейтед прес в коментар за системите за здравеопазване в България и Румъния.

Липса на хирургически конци, на консумативи, голям недостиг на медицински персонал, катастрофална хигиена...и след всичко това пожар, който уби пет недоносени бебета в Румъния, пише АП.

Агенцията отбелязва, че румънските болници са били истински кошмар по време на  комунизма. Но две десетилетия след свалянето на режима и четири години след присъединяването си към ЕС Румъния остава една от най-бедните страни в Европа, което се отразява и на болниците в страната.

Критикува се и българският модел на здравната система. Асошиейтед прес изтъква, че страната отделя само 4,2% от БВП за здраве.

Цитирано е и изказване на Константин Пашев от Центъра за изследване на демокрацията: „Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за закупуване на консумативи и медикаменти. Отправят се покани за дарения за лечебните заведения, плаща се допълнително за лечение и операции”.

И в Румъния, и в България, средната продължителност на живота е 73 години, или с пет години по-малко от средното за Европейския съюз, като нещата ще стават по-зле, смята агенцията.

По данни на румънското здравно министерство 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина през последните три години.
В България е почти същото.

Цитирана е проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която заявява, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

Както и в Румъния, медицинският персонал у нас търси работа във Великобритания, Испания и Гърция, където средната работна заплата за сестрите е 5-6 пъти по-висока, отколкото в България.

Коментари