Публикация

Борбата с рака на гърдата е във фокуса на “Училище за пациенти“ през октомври

Борбата с рака на гърдата е във фокуса на “Училище за пациенти“ през октомври

МБАЛ „Уни Хоспитал“ активно се включва в инициативите, посветени на Октомври, обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Презентацията „Можем ли да излекуваме рака?“ ще бъде представена като част от инициативата „Училище за пациенти“ от д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център „Уни Хоспитал“. Лекцията ще се състои на 9 октомври (сряда) от 17.30 часа в народно читалище „Виделина – 1865“ и е отворена към всички, които проявяват интерес. Повече за невротренинга в психоонкологията на 23 октомври ще разкажат психолозите от Онкологичния център. В подобен дух е и предстоящата инициатива „Победители“ на Онкологичния център, която стартира на 6 октомври (неделя) от 10.00 часа в МБАЛ „Уни Хоспитал със състезание по майсторско шофиране. Целта на тази инициатива е да припомни, че правилната диагностика и доброто лечение, които Онкологичен център „Уни Хоспитал“ предлага, могат да превърнат пациентите в победители, без да променят драстично качеството на живота си.

Месецът на осведоменост за рак на гърдата, който се отбелязва всеки октомври, помага за увеличаване на вниманието и осведомеността, ранното откриване и лечение. Заболяването е най-често срещаният рак при жените по света, както в развитите, така и в развиващите се страни. Но открит на време, карциномът на млечната жлеза е лечим в над 90% от случаите.

В България Световният месец ще бъде честван за трета поредна година, като фасадата на Националния дворец на културата бъде осветена в розово – цветът, който символизира битката с рака на гърдата.

 

Коментари