Публикация

МЗ: Промените в наредбата за прегледите са на фаза обсъждане

Промените в Наредба 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията са обсъдени на заседание на работна група с участието на експерти и са на фаза проект, който е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на сайта на МЗ.


В този период наредбата все още не е подписана от министъра на здравеопазването.

Това се подчертава в писмо на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова до ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България във връзка с отправени въпроси относно промените в наредбата.

Министерството на здравеопазването съобщава още, че в работната група са участвали както представители на ведомството, така и доц. д-р Радка Тинчева, председател на Националния консултативен съвет по редки болести, и доц. д-р Нина Гочева, национален консултант по кардиология.

Доц. Гочева е представила писмено становище по отношение на вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания при лица над 18 години във връзка с риска от сърдечно-съдови заболявания.

За участие в работата на експертите са били поканени и представители на Българския лекарски съюз, които обаче са отказали поради служебна ангажираност.
 
Съдържанието на проекта за наредба в раздела за скринингово изследване на холестерол и триглицериди при хора над 30-годишна възраст е съобразено с препоръките на националния консултант доц. Нина Гочева, заявява в писмото си проф. Борисова до сдружението на общопрактикуващите лекари.

Стриктно са спазени и препоръките за добра практика на Българското дружество по кардиология и на Американското кардиологично дружество.

Според американските кардиолози при хора над 30-годишна възраст с доказани нормални стойности на холестерол и триглицериди изследвания се правят на период от 5 години.

Министерството допълва, че при доказани отклонения в липидите и наличие на рискови фактори в правомощията и компетенциите на общопрактикуващите лекари е да насочват пациентите за консултация и допълнителни изследвания при съответния специалист.

Коментари