Публикация

Национален протест на медицинските специалисти

Национален протест на медицинските специалисти

Медицинските специалисти излизат на национален протест днес в София.


Организатори на протеста, който започва в 11:00 часа пред Министерския съвет, са КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Очаква се в него да се включат около 7 хил. медици от цялата страна.

Основното искане на синдикатите

е по-достойно заплащане. Те настояват за минимална заплата от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за работещите в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева стартова заплата за младите лекари.


Организаторите на протеста са на мнение, че трябва да се намери решение на проблемите сега и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Протестната акция

има за цел да предложи на законодателната, на изпълнителната и на местната власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018 г. за сектор „Здравеопазване“.


Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, както и сестрите, които протестират от месец март и настояват за стартова заплата, равна на две минимални, няма да се включат в днешния протест.

Коментари