Публикация

Майките искат сами да избират как да раждат

98% от бременните и младите майки биха попълнили документ със своите желания и предпочитания за раждането, ако има такъв.


Това показват данните от проучване, осъществено в рамките на „С „9 месеца” на училище” – една инициатива на сп. „9 месеца”.

Досега у нас при постъпването в болницата преди да роди всяка бременна подписва документ „Информирано съгласие”. В момента единствено в рамките на инициативата на списание „9 месеца” – Дни на отворените врати, бъдещите майки могат да посетят родилна клиника и да научат повече за процеса на раждането, посочват от изданието.

Според изданието резултатите от анкетата представят нагласите на бъдещите и настоящи майки от цялата страна.

86% от жените, посещаващи „С „9 месеца” на училище”, заявяват, че не получават достатъчно информация за процедурите в родилната клиника.

На въпрос биха ли желали да избират какви процедури да им се направят, 59% от анкетираните отговарят положително, но само ако са запознати с рисковете. 30% предпочитат сами да взимат решенията, а само 11 на сто смятат, че това е работа на медицинския екип.

70% са на мнение, че медицинският екип трябва да взима решението, но след като обясни на бременната майка какво и защо ще й се направи, а 28% предпочитат сами да избират.

98% от бременните и младите майки са категорични, че трябва да съществува документ, в който да са включени предпочитанията за протичането на раждането.

Такъв документ вече е предложен в Министерството на здравеопазването от сдружение „Естествено” под наименованието „План за раждане”.

Коментари