Публикация

На всеки 40 секунди един човек прави опит за самоубийство

На всеки 40 секунди един човек прави опит за самоубийство

По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.

Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити

които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

В Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ за периода януари - август 2019 г. са преминали общо 809 болни

като използваемостта на леглата е достигнала 97%.

 

Приети по спешност са над 40% от хоспитализираните пациенти, като повече от половината са били с висок риск от самонараняване и/или самоубийство. Продължителното пребиваване в институционална среда води до загуба на умения за самостоятелно справяне в ежедневието, провокира синдром на зависимост, суицидни мисли и действия.


Наличните рехабилитационни програми, които се прилагат в клиниката, дават възможност да се направи опит да се редуцира броят на хоспитализациите, да се постигне по-бързо възстановяване от болестта, да се тренират основни умения, необходими за самостоятелно справяне в ежедневието, да се преодолеят изолацията и самотата.


Психообучителните групи през този период са посещавани от 95% от пациентите, заниманията по музикотерапия – от половината болни, трудотерапията – от 90% от пациентите. Голяма част от психично болните са посещавали социален клуб, литературен клуб, фитнес занимания, краткосрочна терапия и обучение по английски език в психиатрията на Александровска болница.


По повод

Световния ден на психичното здраве (10 октомври)

днес, 8 октомври, в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ ще се проведе рецитал-концерт на двама творци - Петър Чухов (китара) и Иван Христов (кавал). Тази година денят протича под мотото „Да работим заедно за превенция на самоубийствата!“.

Коментари