Публикация

Детският ендокринолог д-р Галина Кисьова: Затлъстяването при децата може да се дължи и на ендокринологичен проблем

Детският ендокринолог д-р Галина Кисьова: Затлъстяването при децата може да се дължи и на ендокринологичен проблем

Д-р Галина Кисьова е един от утвърдените педиатри в Детско отделение на Болница „Тракия", в което работи от откриването му през 2014 г. Тя е родена в Стара Загора, завършва хуманна медицина в „Тракийския университет", където по-късно придобива и специалност по Педиатрия. След две годишна специализация в УМБАЛ „Св. Георги" гр. Пловдив, през май 2019 г. д-р Кисьова защити още една специалност- Детска ендокринология.


- Д-р Кисьова, вече имате втора лекарска специалност, освен педиатрия - детска ендокринология. В какви случаи най-често родителите търсят детски ендокринолог?
- Детската ендокринология е доста всеобхватна специалност, въпреки че най-популярното схващане сред хората е, че детските ендокринолози се занимават основно с детския диабет. Това е специалност, която има и отношение към лечението на деца и с ниска кръвна захар, с наднормено тегло и затлъстяване, с изоставане в ръста, с рахит, с проблеми със щитовидната жлеза или други хормонални нарушения, като например поликистозен овариален синдром и свързаните с него симптоми като менструални нарушения, хирзутизъм (повишено окосмяване), затлъстяване или акне при големите момиченца. Разбира се, причина да се потърси помощта на детския ендокринолог може да бъде проблем с пубертетното развитие на детето- ранен или късен пубертет и много други.


- На каква възраст най-рано един детски ендокринолог може да установи, че едно дете  има ендокринологичен проблем?
- Детският ендокринолог може да се окаже необходим още веднага след раждането на детето. Има бебета, които се раждат с неясен, неопределен пол и специализиран екип с участието и на детски ендокринолог трябва да определи гражданския пол на детето.
За съжаление има и неонатален диабет, които може да се изяви още през първите 6 месеца от живота.


На всички новородени бебета се прави скрининг в Неонатологичните отделение за Вроден хипотиреоидизъм и Вродена надбъбречна недостатъчност и ако някое от тях има положителен резултат от тези изследвания, също се нуждае от специфична заместителна терапия под надблюдението на детски ендокринолог.
По принцип всеки един общопрактикуващ лекар, когато забележи, че едно дете изостава с ръста, трябва да го насочи за консултация с детски ендокринолог, особено ако то вече е навършило 2-годишна възраст.


- Може ли затлъстяването в детска възраст да се окаже ендокринологичен проблем?
- В част от случаите проблемът със затлъстяването може да се дължи освен на грешки в хранителния режим и на други причини, включително и ендокринологично заболяване. Затова децата със затлъстяване и особено тези със съпътстващо високо кръвно налягане, трябва задължително да се насочват и към детски ендокринолог. Колкото по-навреме „се хване" едно ендокринологично заболяване, толкова по-добър е шансът то да бъде излекувано, особено при децата. Нелекуваното затлъстяване при децата води много по-рано до метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечно-съдови проблеми, които се усложняват с израстването му.


В днешно време затлъстяването при децата най-често е следствие на диетичен проблем. При над 85% от подрастващите наднорменото тегло е свързано с нездравословното хранене, но така или иначе, дори проблемът да е следствие от неправилно хранене, нашата работа като ендокринолози също включва да обясним на тези деца и на техните родители как е правилно да се хранят, какъв режим да спазват и как да се предпазят от настъпване на усложненията. Защото статистиката в последните години показва, че високият процент на затлъстяване в Европа и в Америка води много по-често до отключването на диабет тип 2, който не беше типичен за децата. А ето, че вече броят на случаите на това заболяване в детска възраст се увеличава стремглаво в цял свят.


- Диабетът ли е най-честото ендокринологично заболяване при децата?
- Не, но диабетът, особено тип 1, за съжаление всяка година в световен мащаб нараства. Статистиката сочи, че през последните 10 години процентът на заболелите деца от диабет тип 1 се увеличава с 1,4% на година в Америка и с до 3-4 % на година в някои от Европейските държави.


- Практиката Ви на педиатър ли ви насочи да специализирате и детска ендокринология?
- През годините попаднах на няколко по-заплетени случаи, свързани с ендокринологични проблеми, които успяхме да разрешим успешно заедно с колегите и това запали все повече интереса ми в тази част от Педиатрията. Освен това още докато специализирах педиатрия се наложи да придружа едно дете до Лондон, което имаше нужда от операция на панкреаса. Трябваше да се отстрани почти целият му панкреас, за да може да живее нормално. В лондонската болница много харесах начина на работа в отделението и може би още тогава реших да се насоча към детската ендокринология.


- Доколко в Болница „Тракия" предлага подходяща среда за практикуването на специалност като детска ендокринология?
- Средата е отлична по 2 причини - първо, защото в болницата действа модерно педиатрично отделение, което разполага и с добра апаратура за ехографско изследване и второ, защото разполага с прецизна клинична лаборатория. За да можем да докажем повечето ендокринологични проблеми, трябва да разполагаме с подходяща лаборатория, а нашата е на много високо ниво и извършва широк спектър от изследвания.


- Ако един родител бъде насочен към детски ендокринолог, как може да запише преглед при вас?
- Най-лесно е като запише час за преглед в педиатричния кабинет на МЦ „Трета поликлиника" в Стара Загора. Аз преглеждам по утвърдения график, който е публикуван и на сайта на болницата www.trakiahospital.com - всеки вторник от 14.00 до 18.30 часа, а след това и по програма "Детско здравеопазване" от 18.30 до 19.00 ч., както и в петък от 9.30 до 12.30 ч. Родителите може да си запазят час на тел.042/988998.

Коментари