Публикация

Въглехидратната диета не само вталява, но и прави човека по-щастлив

Включването в диетата на правилните въглехидрати е не много известно средство за отслабване и за дълготрайно поддържане на линията.


Под полезни въглехидрати се разбира устойчивото нишесте (Resistant Starch) – богато на т. нар. бавни въглехидрати. Това нишесте представлява вид диетични фибри, които се съдържат в много въглехидрати като картофите, ечемика и фасула.

Стотици изследвания на авторитетни университети и научни центрове показаха, че хората, които консумират храни, богати на устойчиво нишесте, ядат по-малко, изгарят повече калории, понижават холестерола си и се чувстват по-енергични и по-малко стресирани.

Изглежда твърде хубаво, за да е вярно?
Ето няколко довода да включите в диетата си въглехидратите и да постигнете линията, за която мечтаете.

Въглехидратите поддържат линията
Мащабно проучване установи, че най-слабите хора поемат най-много въглехидрати, а най-пълните - най-малко. Заключението на учените е, че шансът да отслабнете и да поддържате постигнатото тегло е най-голям, ако въглехидратите съставляват 64% от калориите, които поемате за деня, или 361 грама. Това количество е еквивалентно на няколко пълнени печени картофа.
В повечето нискокалорични диети въглехидратите съставляват по-малко от 30% от калориите за деня, понякога и само 30 грама.

Въглехидратите засищат
Богатите на въглехидрати храни засищат дори повече от протеините и мазнините, защото се смилат по-бавно от другите храни и създават чувство за пълнота в стомаха и мозъка.
Изследване на британския университет в Съри установи, че след като са консумирали ястие с устойчиво нишесте, на следващия ден хората изпитват по-малко глад и поемат с 10% по-малко калории.

Въглехидратите намаляват апетита
Според учените, когато хората прекъснат бедната на въглехидрати диета и започнат да се хранят с повече фибри и устойчиво нишесте, се случва нещо неочаквано – за два дни апетитът им изчезва. 

Фибрите и устойчивото нишесте засищат и дават възможност на хората да опитват и от храни, които им доставят удоволствие. Тези „добри” въглехидрати повишават нивото на хормоните, които създават чувство за ситост и подават сигнал на мозъка да подтисне глада и да ускори метаболизма.

Въглехидратите „държат” под контрол кръвната захар и диабета

Правилната употреба на въглехидрати е най-добрият начин да се контролира кръвната захар и диабетът. При изследване на американски учени пациентите, които били подложени на диета, богата на устойчиво нишесте, са намалили обичайната инсулинова реакция след хранене и повишаването на захарта с 38%.

Приемайте въглехидрати, но ги комбинирайте така, че да не предизвикате повишаване на кръвната захар: вместо бял ориз - яжте кафяв, заедно с фасул, царевица или други храни, богати на устойчиво нишесте. Те поддържат захарните стойности по-стабилни, отколкото бедните на въглехидрати диети.

Въглехидратите ускоряват метаболизма
Въглехидратите, богати на устойчиво нишесте, ускоряват метаболизма. При постъпването им в храносмилателната система тя отделя мастни киселини, които предизвикват изгаряне на тлъстините, особено в коремната област.

Тези мастни киселини поддържат мускулната маса, което ускорява метаболизма и помага за по-бързото отслабване.

Учените угоявали плъхове, като ги разделили на 2 групи. Плъховете, които били на диета без устойчиво нишесте, натрупали килограми, но загубили мускулна маса. Освен че запазила мускулната си маса, другата група, която поемала устойчиво нишесте, засилила и метаболизма си.

Въглехидратите топят коремните тлъстини
При храненето с въглехидрати коремните тлъстини се стопяват по-бързо, отколкото с други диети, дори и когато се поемат едно и също количество калории.

Според учените, устойчивото нишесте засилва активността на ензимите, които изгарят мазнините, и намалява действието на ензимите, които ги натрупват.
Така се затруднява натрупването на мазнини в клетките в корема и превръщането на калориите в мазнини.

Въглехидратите запълват стомаха за по-дълго
Мозъкът е като компютър, който измерва наличното гориво, и когато забележи, че „танкерът” (стомахът) е празен, изпраща сигнал да се напълни.
Богатите на устойчиво нишесте храни запълват стомаха и карат организма да отделя хормона на насищането (fullness hormones) в стомашно-чревния тракт и правят клетките по-чувствителни към инсулина.

Увеличаването на консумацията на по-засищащи храни и отделянето на хормони на насищането намалява до минимум глада и апетита.

Въглехидратите ви правят щастливи
Хората се чувстват окрилени, когато отслабнат с въглехидрати. За първи път те свалят килограми, като се хранят балансирано, без да изключват от менюто си цели групи храни. Заключението е на Американската диетична асоциация.

Коментари