Публикация

Положителни се оказаха пробите за антракс в разградско село

Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителните проби за антракс от разградското село Брестовене.


Това съобщи Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), като уточни, че са  предприети всички възможни мерки за ограничаване на заболяването.

След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. Ветеринарните лекари са започнали да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли. До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

Антраксът е силно заразна болест, която обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно, посочват от НВМС.

В изпълнение на държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които е имало антракс през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно.

В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини, допълват от Националната ветеринарномедицинска служба.

Коментари