Публикация

Очаква се ръст на преждевременните раждания у нас

От две година насам се наблюдава тенденция за увеличаване на относителния дял на раждаемостта в България, като към днешна дата той е 10,7%.


Все още обаче се отчитат тревожно високи нива на преждевременните раждания. През 2009 г. те са представлявали 7-8 процента от всички раждания. Очаква се през тази година децата, родени преди 37-ата гестационна седмица, да бъдат дори повече заради увеличения брой бременности след ин витро процедури.

Тези тенденции бяха очертани по време на семинара „Бременност, раждане, майчинство”, в който взеха участие проф. Емилия Христова, председател на Асоциацията на българските неонатолози, и д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и заместник-директор на Първа АГ болница „Света София”

Пред Хелт медия проф. Христова обясни, че най-честата грешка, която правят младите семейства, е недоброто планиране на момента на зачеването.

„Мисля, че младите хора у нас все още не се замислят върху репродукцията. Не се обръща достатъчно сериозно внимание точно в кой момент трябва да бъде заченато детето. Зачеването трябва да стане в един спокоен за тях период, когато няма алкохолна интоксикация или използване на медикаменти, които могат да повлияят негативно върху развитието на плода и неговите органи.

Хубаво е да има програми за репродукция, в рамките на които младите семейства да бъдат запознати и да се обсъждат всички положителни и негативни емоции, свързани с бременността”, посочи проф. Христова.

По време на семинара беше обърнато внимание и на важната роля на кърменето.

И проф. Христова, и д-р Григорова изразиха голямо задоволство от факта, че все повече жени в България са силно мотивирани да кърмят бебетата си.

Според тях всички родилки, стига да могат, трябва да кърмят, защото кърмените деца освен всичко друго доказано боледуват по-малко.

Коментари