Публикация

БЛС: Лекарите нямат вина, ако някой злоупотребява с издаването на болнични

БЛС: Лекарите нямат вина, ако някой злоупотребява с издаването на болнични

По инициатива на БЛС в централата на съсловната организация се проведе среща, на която се обсъдиха възможните решения за ограничаване на болничните листове и недопускане на тяхното преразходване от страна на недоброжелателни ползватели.

 

От страна на БЛС присъстваха зам.-председателят д-р Николай Брънзалов, главен секретар д-р Стоян Борисов и д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. Асоциацията на индустриалния капитал в България беше представена от председателя на УС Васил Велев и д-р Петя Георева.


БЛС представи принципната позиция на съсловната организация, че лекарите нямат вина, ако някой злоупотребява с издаването на болнични, както и че работодателите трябва да контролират процеса.


Д-р Николай Брънзалов цитира данни, според които

между 15-17 % от всички болнични са издадени от семейните лекари

От АИКБ заявиха, че проблем с болничните има и трябва да се търси бързо решение. Васил Велев заяви, че отговорността между работника и работодателя трябва да бъде споделена. Сред възможните решения според него са ограничаване на ползването на 3 дни болничен до няколко пъти в годината, първият ден от болничния да е за сметка на работника, а следващите 2 да се плащат от работодателя и други.


Ръководството на БЛС изслуша предложенията и представи позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които вече са изпратените до различни институции. Акцентирано беше върху настояването за прекратяване на съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист, защото първият е преценил, че болният е нетрудоспособен, но не желае да се натоварва с административна дейност или го е страх да поеме отговорността.


Напомнено беше, че вече трета година НОИ и лекарите ползват софтуер за регистриране на издадените болнични листа, но тази информация не достига своевременно до работодателите.


В резултат от споделените мнения, предложения и проблеми БЛС и АИКБ решиха

да се поиска от НОИ следната информация:

  • Колко са издадените болнични през 2018 г.
  • Какви са най-честите причини за временна нетрудоспособност по пера – например гледане на дете, болест и други
  • Колко са издадените болнични от ОПЛ, лечебни заведения, ЛЛК и всички, които имат право да издават такива.
  • Какъв е размерът на болничните за период от 3 дни
  • Кои са периодите в годината с най-много издадени болнични за 3 дни и съвпадат ли те по време с почивни дни за национални празници
  • Колко от болничните за 3 дни са издадени в навечерието на уикендите

БЛС и АИКБ ще разгледат и анализират съвместно данните, което ще подпомогне изясняването на проблема и вземането на решение. Съсловната организация ще продължи да следва предвидените законови разпоредби.

Коментари