Публикация

Министър Ананиев обеща да не се бърза с промените в наредбата за специализациите

Министър Ананиев обеща да не се бърза с промените в наредбата за специализациите

Специализанти излязоха на протест срещу готвените промени на наредбата за специализации. Основният проблем е  предложението специализантите, за които е изплащана държавна субсидия, след придобиването на специалност да бъдат обвързани с тригодишно задължение за работа в лечебното заведение, посочено от Министерството на здравеопазването. 

 

Министър Ананиев се срещна и разговаря с протестиращите. От срещата станало ясно, че  по редица от поставените от студентите – медици и специализанти въпроси Министерството на здравеопазването има

сходни позиции,

съобщават от пресцентъра на здравното министерство. 

Били са  обсъдени притесненията на студентите и специализантите относно проектa на Наредба №1 за специализациите на МЗ. В момента документът е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен. В рамките на общественото обсъждане

всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища,

които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването. 

 

Министър Ананиев и студентите – медици и специализанти стигнали до договорката да проведат следваща среща в началото на месец ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър поема ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

 

Припомняме, че преди дни беше публикуван проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2015 г. за придобиване на специалност, който предвижда специализантите, за които е изплащана държавна субсидия, след придобиването на специалност да могат да избират лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването, в които ще са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години.



 

Коментари