Публикация

Военни лекари от Северна Македония учат авиационна медицина във ВМА

Военни лекари от Северна Македония учат авиационна медицина във ВМА

Военни лекари от Република Северна Македония преминаха двуседмичен курс по авиационна медицина във Военномедицинска академия (ВМА). Обучението е съгласно План за двустранно военно сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

По време на курса беше направено въведение в авиационната медицина – с всички основни особености на тази медицинска специалност, която е мултидисциплинарна и има много специфики за хората, пребиваващи в атмосферата. Тук не става дума само за пилоти, но и за техническия персонал, както и за пасажерите, които ползват тази транспортна система

- коментира професор Любомир Алексиев от Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина.


Безспорно

най-голям интерес за курсистите предизвика практическата част от обучението

Те имаха възможност да се запознаят с работата и действието на хипо- и хипербарните барокамери на ВМА; изследване със стол на Барани.


В края на курса

посетиха и Авиобаза „Враждебна”

където се проведе практическо запознаване с авиационна техника и симулатори за обучение. Направена беше демонстрация на медицинска евакуация в наземно базиран самолет C-27J Спартан. По време на занятието беше изтъкнато перфектното сътрудничество между екипите на ВМА и Военновъздушните сили в редица животоспасяващи акции.

Коментари