Публикация

Революционно откритие, важно за лечението на онкологични заболявания, донесе Нобел на трима учени

Революционно откритие, важно за лечението на онкологични заболявания, донесе Нобел на трима учени

Двама американци и един британец спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за важни открития, които ще дадат нови насоки в лечението на тежки онкологични заболявания.

 

Животните се нуждаят от кислород за превръщането на храната в полезна енергия. Основното значение на кислорода е известно от векове, но как клетките се адаптират към промените в нивата на кислород не ке знаеше до момента.

Уилям Г. Каелин-младши, сър Питър Дж. Ратклиф и Грег Л. Семенца откриха как клетките могат да усещат и да се адаптират към променящата се наличност на кислород. 

Те идентифицираха молекулярната машина, която регулира активността на гените в зависимост различните нива на кислород

Тазгодишните Нобелови лауреати разкриха механизма за един от най-съществените адаптивни процеси в живота. Те установиха основата на нашето разбиране за това как нивата на кислород влияят върху клетъчния метаболизъм и физиологичната функция. 

 

Откритията им също проправиха пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания

 

Кислородът е от основно значение и за физиологията, и за патологията

Благодарение на научните изследвания на  Нобеловите лауреати за 2019 г. научихме много повече за това как различните нива на кислород регулират основните физиологични процеси. Кислородното усещане позволява на клетките да адаптират метаболизма си към ниски нива на кислород. Пример: в  мускулите на човека по време  на интензивни физически  упражнения. Други примери за адаптивни процеси, контролирани от кислородното засягане, включват генерирането на нови кръвоносни съдове и производството на червени кръвни клетки. Нашата имунна система и много други физиологични функции са също прецизирани от кислородната чувствителност. машината. Доказано е, че чувствителността на кислород дори е от съществено значение за развитието на плода, за контролиране на нормалното образуване на кръвоносните съдове и развитието на плацентата.

 

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро). 

Коментари