Публикация

Сополите при бебета - кога е истинска хрема?

Сополите при бебета - кога е истинска хрема?

Когато нослето на бебето е запушено или тече, родителите търсят по-бързо начин за излизане от ситуацията. Причината е, че най-малките не умеят да духат сополите си. В никакъв случай обаче родителите не бива по свое усмотрение да започват самолечение с обикновени капки за нос, каквито се дават на по-големите деца или на възрастните, съветва д-р Любен Попов, детски УНГ специалист (Записване на час на тел. 0889 311 550).


Това, което изглежда като хрема, не винаги е инфекция, предупреждава специалистът. Наличието на сополи при бебета може да е физиологично. Дължи се на това, че неврохуморалната регулация на крехкия детски организъм е несъвършена и може да реагира на различни дразнители - температура, прах, с отделяне на секрет. В тези случаи от носа изтича секрет, но не е истинска хрема, а защитна реакция на организма.

Обикновените капки за нос може да имат тежки странични ефекти

сополи при бебетата

Капките за нос са забранени при деца под 1 г. Допустимо е само при тежки индикации, когато детето не може да се храни и евентуалните рискове отстъпват на заден план. Обикновените капки за нос могат да имат тежки странични ефекти на тази възраст. Причината е в нервната система на детския организъм, която може да доведе до генерализиран отговор на локални дразнения. Впръскването на капките за нос, които имат за цел свиване на носната лигавица, може да предизвикат подобни реакции в други части на детския организъм. При едно бебе това може дори да завърши фатално, предупреждава д-р Попов.

 

Затова той предписва капките за нос само при усложнения, когато бебето по никакъв начин не може да се храни. Само тогава рискът е оправдан, казва той. Физиологичната, както и нефизиологичната хрема се лекуват при бебето само и единствено с разтвор на натриев хлорид 0,9%.

 

Цялата статия и още съвети от д-р Попов четете тук.

 

Коментари