Публикация

Кое отключва алергията към котки

Кое отключва алергията към котки

Дразнене на очите, сълзене, сърбежи в носа, неприятно кихане, обриви - има много начини, които категорично сочат, че любимата ни котка агресира имунната ни система. 

Неприятно, но факт -

една от най-силните алергии е тази срещу котки

Всъщност алергичната реакция е изцяло проблем на нашия организъм. В даден момент имунитетът ни  започва да възприема обикновени фактори като опасни и стартира истински бойни действие за борба с външната заплаха. Включва се механизмът на възпалителните реакции и ситуацията не се успокоява, докато „опасният обект“ не изчезне от зоната на контакт.

Което категорично означава -

причината за появата на алергии не е навън, а вътре в нас

Самата предразположенист към този тип непоносимост е закодирана в гените на човека. Колкото повече хора с такъв проблем има в семейството, толкова по-голяма е вероятността алергията да се прояви и при децата. За съжаление е невъзможно предварително да се установи наличието на тази опасност.

козината на котките не са причина за алергия

Козината на котките не предизвиква алергия

каквото и твърди най-широко разпространия мит. Основните причинители са белтъчни съединения - Fel d1, които присъстват в слюнката на животните, в подкожната мазнина и люспите на самата кожа. Козината се явява единствено резервоар, в който се натрупват алергените. Затова не съществуват породи котки, които не предизвикват алергия.

Някои хора смятат, че сфинксовете и други котки без козина са безопасни, но това е заблуда.

В случай, че член на семейството няма алергия, може спокойно да се вземе котка

Как можем да се предпазим

В случай, че член на семейството няма алергия, може спокойно да се вземе котка.
Ако някой член на семейството има алергия към домашна прах, към полени или към хранителни продукти, не се препоръчва отглеждането на котка. По отношение на други домашни любимци няма ограничения.
Категорично не бива в дома да се оставя животното, към което вече е проявена алергия.

Коментари