Публикация

Начело сме в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

Начело сме в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

От цяла Европа само в България и в Словакия няма Държавен раков план. Според здравен анализ на европейските институции на Стария континент най-много от рак на маточната шийка боледуват българките и румънките, информира Нова телевизия.

Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случая. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания

- коментира доц. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър.


Според д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология в София,

три са причините за повишената заболеваемост и смъртност

от рак на маточната шийка у нас.

Първото - скандално ниското ниво на ваксинопрофилактика. Второ – изключително голяма група жени, които минимум 5 години не са ходили на гинеколог и не им е взимана цитонамазка. Трето, пациентки, които ходят редовно на лекар и им се прави скрининг, но те не биват диагностицирани по ред причини. Имаме много малко патолози, те са застаряващи, претрупани с работа, коментира д-р Константинов.

В Скандинавските държави и Австралия почти всички млади мъже и жени са ваксинирани

а тестовете са безплатни и задължителни. Там отчитат под 5% заболеваемост от рак на шийката на матката.

 

Рак на маточната шийка - ваксини

 

„Трябва да се знае, че инфекцията с човешки папиломa вирус минава през всеки полово активен човек. При мъжа тя се проявява много, много рядко“, коментира проф. Златко Кълвачев от МБАЛ „Надежда”.

Сега здравната ни система разчита, че всеки сам ще отиде да се изследва

а преди години участъковите лекари са се грижели за това всяка жена задължително да преминава през тест за човешки папиломен вирус, спомня си един от водещите онкохирурзи д-р Любомир Еленчев от МБАЛ „Надежда”.


От 2016 до 2018 г. близо 100 жени повече са лекувани за рак на матката, но касата няма информация за починалите пациенти. За жените над 30 години е предвиден безплатен преглед, а ако цитонамазката е нормална – отново след 3 години. Иначе личният лекар може да тества безплатно и по-млади жени, но ако те са вече с повече от 3 износени бременности, имат първо раждане на 17, фамилна анамнеза или при преглед покажат отклонение в цитонамазката.


Здравното министерство отчита, че през 2018 г. са тествани над 1 148 неосигурени жени на възраст 40-50 години, от които с диагнози са били само 72 жени. За 2018 г. са отделени един милион и двеста хиляди лева, от които 1 000 000 лв. за ваксини, а за 2019 г. са още повече - 1 270 000 лв. А иначе ежегодно от бюджета на Министерството на здравеопазването се отделят 125 000 лв. за скрининг на три вида онкологични заболявания (рак на млечната жлеза, рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво), но само на неосигурени лица.


Международната агенция за проучване на рака прогнозира, че

всеки пети мъж и всяка шеста жена в света ще се разболеят от рак през живота си

а близо половината от тях ще умрат от заболяването си въпреки напредъка на световната медицина.


Подробности - във видеото по-долу.

Коментари