Публикация

Още три имена в „Дървото на живота”, ВМА разширява трансплантационните екипи

Още три имена в „Дървото на живота”, ВМА разширява трансплантационните екипи

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Европейския ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти във ВМА.


На събитието присъстваха представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, пилотите от 16-а транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации; представители на най-голямата мото организация в България „Sofia Riders” - партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството и безвъзмездното кръводаряване; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.

Това е ден, в който да изкажем своята признателност и да направим поклон пред всички близки, които в периода на най-голяма мъка успяха да прозрат колко важен е този процес и да дадат своето съгласие за даряване на органите

- заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, и изказа благодарност към всички участници в процеса - медицинските екипи, които независимо от своята ежедневна ангажираност, се включват абсолютно отдадено в този процес; пилотите, които се превърнаха в неизменна част от трансплантационните екипи на ВМА; както и към мотористите от „Sofia Riders” за подкрепата в информационните кампании за насърчаване на донорството.

Тази година се извършиха някои кардинални промени в организацията на донорството

Използвам случая да благодаря на Министерството на здравеопазването, които предприеха мерки за преобразуване на Агенцията по трансплантации с по-ясни правила по отношение на донорския и трансплантационния процес, както и за усилията им за изработване на нова наредба за трансплантация, отбеляза той и добави, че в тази връзка във ВМА са направени няколко съществени неща: 

Отделихме повече от милион и половина от бюджета си, за да реновираме операционните зали, в които се случва това чудо – в момента те са последна дума на технологиите, най-модерните в България. Разширихме трансплантационните екипи – вече не една, а две клиники участват в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия, отбеляза началникът на ВМА.

 

По думите му,

значителни средства от бюджета на ВМА са отделени за организиране на дейността по подбора и след това наблюдението на болните

които се готвят за белодробна трансплантация или които са преминали през такава в чужбина.

Благодаря за подкрепата на правителството и политическото ръководство на Министерството на отбраната, които гледат много благосклонно на този процес и ни насърчават всячески да осъществим нашите инициативи, подчерта още генерал-майор проф. Мутафчийски.

Проф. Никола Владов също изказа признателност на целия екип:
„Ние сме силни и сплотени. Благодаря на всички тези хора, които си дават сърцето и душата за тази дейност. Неведнъж сме казвали - една болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. Благодаря сърдечно и на близките на донорите, че се отзовават – това е един високохуманен акт, който ние дълбоко оценяваме”.

Това е нашият Ден на благодарността – към близките за тяхното голямо сърце и загриженост, които въпреки тежкия момент, в който трябва да вземат своето решение, даряват не просто органи, а живот

заяви Росен Иванов, директор на ИА „Медицински надзор”.

Безпрекословна подкрепа от страна на Военновъздушните сили

засвидетелства и капитан Николай Георгиев: „Благодарност и преклонение пред близките на хората, които са взели съдбовното решение да дадат втори живот на други, непознати за тях пациенти. Благодаря на специалистите от ВМА, чиито неспирен труд дава възможност за появата на много усмивки на много лица”.

Големи благодарности към хората, които вземат тежките решения. Ако не са те, аз нямаше да съм тук. Преди 12 години ми оставаха само 28 дни живот, но благодарение на тези хора и на екипите, сега съм тук сред вас. Нека заедно се помолим на Господ да ни помага на всички, заяви червената легенда Джони Велинов.

Коментари